Portugáliát bírálják és nem bővítik az uniós mentőkeretet

Vágólapra másolva!
Az eurózóna országainak pénzügyminiszterei nem bővítik az uniós mentőalapot és elzárkóztak a pánerópai kötvények kibocsátásától is. Ehelyett a veszélyzónába került Portugáliát kezdték bírálni, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt a költségvetési és versenyképességi gondok kezelése érdekében.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség az európai pénzügyi stabilitási eszközként emlegetett mentőkeret bővítésére, a készenlétben álló pénz elég a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő országok megsegítésére - ezzel a közös következtetéssel zárták megbeszélésüket az eurózóna országainak pénzügyminiszterei, a 27 EU-tagállami pénzügyminiszter tanácskozásának előestéjén.

"Nem hoztunk új döntéseket" - közölte Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az úgynevezett eurócsoport elnöke a késő estébe nyúlt brüsszeli eszmecsere utáni sajtótájékoztatón.

Korábban felvetődött, hogy a görög, majd az ír mentőcsomag elfogadása nyomán fel kell tölteni a mentőkeretet, és ezzel kell bátorító jelzést adni a pénzügyi veszélyzónába került vagy ahhoz közelítő további országoknak (elemzők elsősorban Portugáliára gondolnak).

Németország mereven elzárkózik az alap kibővítésétől a Wall Street Journal írása szerint. A lap szerint Merkel kordában tartaná a mentőalap költségvetését, és csak akkor költene abból, ha az már feltétlenül szükséges.

Reformprogram Portugáliának

Az euróövezeti pénzügyminiszterek így most nem azt a megoldást választották, hogy a pénzügyi piacok megnyugtatása végett az eddiginél is robusztusabbá tegyék a készenlétbe helyezett mentőkeretet, hanem - az ülésről kiszivárgott értesülések szerint - inkább azt, hogy bírálatokat fogalmazzanak meg Lisszabon címére, mondván, a kormány egyelőre nem tett meg minden tőle telhetőt a költségvetési és versenyképességi gondok kezelése érdekében.

A mentőkeret bővítésének ötlete mellett felmerült az is (Jean-Claude Juncker és az olasz pénzügyminiszter Giulio Tremonti részéről), hogy páneurópai kötvényeket lehetne kibocsátani, hogy azzal megsegítsék az euróövezet országait. Az eurócsoport ülésén azonban ettől is elzárkóztak.

A pénzügyi veszélyzónához meglehetősen közel került országok sorában az elemzők szerint Portugáliát Spanyolország, illetve - valamivel jobb helyzetben - Olaszország követi. A spanyoloknak azonban a miniszterek, csakúgy, mint Portugáliának, nem nagyobb pénzeszsákot, hanem érdemibb reformprogramot javasoltak.

A mértékadó brit lap, a Guardian szerint Angela Merkel októberben Németország eurózónából történő kilépését helyezte kilátásba abban az esetben, ha az eurózóna tagjai nem fogadják el a pénzügyi fegyelem megszilárdítását célzó javaslatokat. A Guardian értesülését Merkel szóvivője határozottan cáfolta.