Selejtes az új 100 dollárosok közel harmada

2010.12.07. 11:36

Az amerikai kormány leállította az új, biztonságosabb külsőbe öltöztetett 100 dolláros bankjegyek nyomtatását, miután kiderült, hogy a nyomdagépek hibája miatt a nyomatok 30 százaléka selejtes. A kézi átvizsgálás akár 30 évig is eltartana, ezért egy automatikus rendszert próbálnak kidolgozni a válogatás felgyorsítására. Addig a régi százasokat nyomtatják.

Hat évtizednyi változatlan forma után jövő februárra tervezték a több különleges jeggyel ellátott, a jelenlegi technikai színvonal mellett hamisíthatatlannak tekintett bankjegyek forgalomba hozatalát.

Technikai problémák miatt azonban úgy tűnik, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter, Tim Geithner aláírásával készült 110 milliárd dollárnyi, azaz a forgalomban lévő amerikai fizetőeszköz 10 százalékának megfelelő pénz a zúzdába kerül.

A CNBC amerikai televízió információi szerint az új bankjegyekből eddig mintegy 1,1 milliárd darabot nyomtattak, de a régi pénzpapírhoz "szokott" nyomdagépek az új biztonsági elemeket tartalmazó papírt nem továbbítják megfelelően, így a hibátlan bankjegyek közé gyűrött, hiányos nyomatok is kerültek.

Más források szerint a probléma az új nyomatok mintegy 30 százalékát érinti, ezért a bankjegyek nyomtatását leállították. Egyelőre még az illetékesek sem tudják, hogy mi okozhatta a nyomtatási problémát. Mindenesetre a hibás sorozatot elkülönítették, és addig nem is hozzák forgalomba, amíg a 16 ezer bankjegyes kötegeket egyenként át nem vizsgálják.

Ilyen mennyiség esetén a kézi átvizsgálás akár 20-30 évig is eltarthatna, ezért a válogatás felgyorsítására egy automatizált rendszert próbálnak kidolgozni.

Az új bankjegyek talán egy év múlva kerülhetnek forgalomba, addig viszont - hogy a 100 dollárosokból ne legyen hiány - a kormány elrendelte a régi bankjegyek nyomtatását, amelyek a Bush-kormány pénzügyminisztere, Henry Paulson aláírását tartalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK