Simor szerint ki kellene tűzni az euróbevezetés időpontját

2010.12.07. 10:59

Simor András jegybankelnök nem tartja kevésbé kívánatosnak az eurót annak válsága miatt, szerinte a kormánynak elő kellene rukkolnia egy hiteles csatlakozási dátummal. A jegybankelnök szerint a magas államadósság miatt Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben fennmarad.

A magas és lassan csökkenő államadósság miatt Magyarország sebezhetősége ebben az évtizedben fennmarad  - mondta Simor András, a jegybank elnöke a GKI Gazdaságkutató konferenciáján Budapesten. Szerinte ahhoz, hogy az ország a régiós versenytársak átlagát elérje, a következő tíz évben nagyon fegyelmezett költségvetési politikára van szükség.

Simor András szerint az előző és a mostani kormány munkaerőpiacra ható intézkedései kioltják egymást, így a növekedésre gyakorolt hatásuk nem jelentős.

A jegybankelnök a konferencián beszélt arról is, hogy az eurót ma sem tartja kevésbé kívánatosnak, mint korábban, mivel nem az euró van válságban, hanem egyes országok. Úgy gondolja, jó lenne, ha a kormány "előrukkolna egy hiteles csatlakozási dátummal".

Az MNB elnökének elmondása szerint a monetáris tanács novemberben azért emelte meg az alapkamatot, mert monetáris szigorítás nélkül, a jelentősen növekvő élelmiszerárak mellett és a válságadók hatását figyelembe véve nem lehetne elérni az inflációs célt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK