Adócsaló filmkészítőkre csapott le a VPOP

Vágólapra másolva!
Különösen nagy értékre elkövetett adócsalást derített fel a Vám- és Pénzügyőrség: filmek gyártásával és értékesítésével foglalkozó cégek fiktív számlákkal 2,3 milliárd forinttal károsították meg az államot. Három embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Mozifilmek és 3D-s produkciók készítésével, valamint értékesítésével foglalkozó gazdasági társaságokkal szemben folytat nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség. Adóbevétel különösen jelentős mértékű csökkenését okozó adócsalás és adóra elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekmények elkövetésével vádolják őket.

A VPOP közleménye szerint a cégek filmek gyártására és értékesítésére komplex számlázási láncolatot hoztak létre. A láncolatban offshore cégek, az áfa-visszaigénylő pozícióba kerülő gazdasági társaságok mellett hamis, fiktív költségszámlákat kibocsátó cégek is vannak.

A jelenlegi adatok szerint a fiktív számlák felhasználásával 2,3 milliárd forinttal károsították meg a központi költségvetést. Ez az összeg a nyomozás során még tovább növekedhet.

A napokban összehangolt akció keretében 14 helyszínen tartottak házkutatást. Öt embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük hármat őrizetbe vettek, előzetes letartóztatásukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte.