Becsey: Erős magyar vállalatokra van szükség

Vágólapra másolva!
Az országnak erős, saját vállalati szektorra van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) budapesti szakmai rendezvényén. Becsey Zsolt szerint a hazai kis- és középvállalatok fejlődését, exportját emiatt is támogatni kell.
Vágólapra másolva!

A felzárkózáshoz az országnak erős, saját vállalati szektorra van szüksége, a hazai kis- és középvállalatok fejlődését, exportját emiatt is támogatni kell - mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) budapesti szakmai rendezvényén.

Az államtitkár szerint állami segítséggel kereskedőházat kellene létrehozni a hazai cégek segítésére. Szerinte az ország számára a gazdasági növekedés mellett a külső és belső egyensúly megteremtése, "féken tartása" kiemelten fontos, és az is elsőrendű cél, hogy a külkereskedelem kedvező teljesítményt mutasson fel.

Fekete István, a magyarországi Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke ismertette: a hazai mintegy 200.000 valódi termelő vagy szolgáltató tevékenységet végző kkv-ból mindössze 5.000 mondható exportképes vállalkozásnak. Nagyon gyakran hiányzanak a kkv-k esetében azok a gyakorlati külkereskedelmi ismeretek, amelyek segítségével hatékonyan tudnának fellépni az exportpiacokon - mutatott rá a JVSZ elnöke.

Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója előadásában cáfolta azt a napjainkban "szárnyra kapott" nézetet, hogy a gazdasági válság hatására megbukott az exportorientált gazdasági növekedés koncepciója. Elismerte: a válság következtében a világgazdaságban tavaly "drámaian" zuhant az export, de már 2010 az egyes országok esetében a kivitel erőteljes megnövekedését hozta. Erre igen szembeötlő Kína példája; 2009-ben 20 százalékkal esett a kínai kivitel, idén várhatóan 40 százalékkal "megugrik" a távol-keleti óriás exportja.