A 225 forintnál drágább svájci frank rendkívüli kamatemelést hozhat egy londoni cég szerint

valuta; svájci frank, chf, usd, eur, euró, dollár, illusztráció, valtaváltó, forintárfolyam, árfolyam, deviza, devizahitel, napisvájc
Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint több mint 4 százalékos volt a magyarországi infláció novemberben, és úgy látják, hogy a jövő év végéig jelentősen emelkedhet a magyar kamat. A TD Securities elemzése szerint, ha a svájci frank árfolyama 225 forint fölé megy, az rendkívüli kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t.
Vágólapra másolva!

A Magyarországgal foglalkozó londoni elemzők szerint novemberben 4,2-4,4 százalékos lehetett a tizenkét hónapra visszatekintő magyarországi infláció - derül ki az MTI felméréséből.

A megkérdezett kilenc bank és elemző cég (TD Securities, 4cast, JP Morgan, BNP Paribas, Barclays Capital, Goldman Sachs, Moody's Analytics, Capital Economics, UBS) közül hat azt mondta, hogy októberhez hasonlóan 4,2 százalékos áremelkedésről számol majd be pénteken reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A 225 forint feletti frank lépésre késztetheti az MNB-t

"A 2011-re szóló magyar költségvetési tervezet inflációs, és a magyar jegybank minden szükséges lépést meg fog tenni azért, hogy az inflációt a 3 százalékos célszint felé szorítsa, ami más szavakkal további kamatemeléseket jelent" - mondták a TD Securuties szakértői, akik úgy vélik, hogy a magyar gazdaságpolitikai kockázat is drámaian megnövekedett az utóbbi időben, ami nyomás alá helyezte a forintot.

A cég szakértői az általuk negatívnak ítélt fejlemények közé sorolták a monetáris tanácsi tagok kinevezési szabályainak tervezett módosítását, a Költségvetési Tanács kicserélését, valamint a magánnyugdíj-pénztárak államosítását.

A TD Securities elemzői azt mondták, amíg kiszámíthatatlan marad a gazdaságpolitika, addig a tartós forinterősödésre sincs kilátás,. Ráadásul a forintgyengülésnek is határt szab az MNB szilárd kiállása az eltúlzott mértékű forintárfolyam-veszteséggel szemben. A cég londoni szakértői úgy vélekedtek, hogy a magyar jegybankot 290 forintnál drágább euró, illetve 225 forint feletti svájci frank késztetheti rendkívüli kamatemelésre.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői viszont 2011 végére 6,75 százalékos magyar kamatszintet jósolnak, ami több mint 1 százalékpontos emelkedés jelent a mostani 5,5 százalékos kamathoz képest. A JP Morgan szakértői szerint a magyar jegybank a jövő év első negyedében folytatja a novemberben megkezdett kamatemelési, más néven szigorítási ciklust, és az alapkamat jövő szeptemberre eléri a 6 százalékot, 2011-et pedig 6,25 százalékon zárja.

Másfél hete emelkedett a kamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hosszú idő után a múlt hétfőn változtatott a kamatszinten: az április óta 5,25 százalékos kamatot 5,5 százalékra emelte. A jegybank döntéshozó testülete az inflációs kockázatokkal indokolta a piacot is meglepő lépést.

A döntéshez fűzött kommentárból kiderült, hogy a gazdaságot érő jelentős költségsokkok miatt rövid távon az infláció emelkedése várható. "A nyers élelmiszerárak széles körben megfigyelhető emelkedése begyűrűzik a feldolgozott élelmiszerek árába. Az ágazati különadók részleges áthárítása további inflációs nyomást jelenthet. Mindezek eredményeként változatlan monetáris kondíciók mellett az infláció 2011-ben jelentősen meghaladhatja a 3 százalékos inflációs célt, és 2012-ben is a cél fölött alakulhat," ezért döntött a tanács a monetáris szigorítás mellett.

A múlt hétfő előtt legutóbb 2008 őszén volt példa kamatemelésre, akkor a válság elmélyülése miatt a forint fokozatosan gyengült, a további értékvesztést megállítása érdekében október 22-én a monetáris tanács rendkívüli ülésén 8,5 százalékról 11,5 százalékra növelte az alapkamatot. Az MNB ezt követően egy kamatcsökkentési sorozatot indított, az alapkamat fokozatosan mérséklődött, idén áprilisban a korábban soha nem látott 5,25 százalékos szintre csökkent.