Állami versenytársat kaphat a Mol az INA-ért folyó küzdelemben

Vágólapra másolva!
A horvát állami nyugdíjalap és akár egy horvát dohánygyár is beszállhat az INA olajipari cég közkézen forgó részvényeiért folyó versenybe osztrák lapértesülés szerint. A Mol, amely az INA részvényeinek kevesebb mint a felét birtokolja, de a céget irányítja, többséget szerezhet a vállalatban legutóbbi ajánlatával.
Vágólapra másolva!

Horvátország igyekszik megakadályozni, hogy a Mol Nyrt. (Mol) többségi részesedést szerezzen az INA horvát nemzeti olajtársaságban - jelentette pénteken az APA osztrák hírügynökség.

A Vecernji list című zágrábi lap pénteki írására hivatkozó jelentés szerint a horvát állami nyugdíjalap a Mol ajánlatánál többet akar ígérni az INA közkézen lévő törzsrészvényeiért, és az Adris dohányipari konszern is hajlandó volna ráígérni a magyar ajánlatra.

Az értesülést alátámasztja a horvát kormány reakciója is, amely ugyanakkor a korábbi megállapodások mellett is elkötelezte magát. A horvát gazdasági minisztérium péntek késő este kiadott közleménye szerint a horvát kormány tiszteletben tartja a létrejött szerződéseket és megállapodásokat. A Molnak egy ilyen megállapodása van, amely szerint bár nincs nála a részvények többsége, az INA irányítását mégis megkapta.

Emellett viszont a minisztérium azt is közölte, hogy Horvátország elfogad "informális megállapodásokat, amelyek célja és szándéka egybevág a kormányéval". A Bloomberg azt írta, hogy Horvátország megvédi a stratégiai érdekeit az energiaszektorban.

A Mol december 2-án közölte, hogy ajánlatot tesz a közkézen lévő INA törzsrészvények megvásárlására 2800 horvát kuna részvényenkénti áron. A horvát vállalatban a Molnak jelenleg 47,155 százalékos, az államnak 44,836 százalékos részesedése van. A közkézen lévő részvények megszerzésével a Mol többségi tulajdonossá válna.

A Mol és az INA egy másik horvátországi ügyben is érintett lehet sajtóértesülések szerint. A Hina horvát hírügynökség által februárban idézett sajtóbeszámolók szerint Damir Polancec horvát gazdasági miniszter titkos megállapodást kötött az OTP-vel és a Mollal, amelynek értelmében az INA kezességet vállal az OTP által a Podravkának nyújtott hitel visszafizetéséért.

A Hina sajtójelentéseket ismertetve egy anyagában megjegyezte, a Mol 34 millió eurót helyezett letétbe az OTP banknál és ebből tervezték finanszírozni azt a pénzügyi műveletet, amellyel a Podravka vezetése állítólag törvénytelenül fel akarta vásárolni az élelmiszeripari cég részvényeit.

Az ügy diplomáciai hátteréről szólhat néhány, a WikiLeaks által kiszivárogatott irat - erről bővebben itt olvashat.