Andor László uniós biztos: Jobb a nyugdíjmegtakarítások megcsapolását elkerülni

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadási biztosa
Vágólapra másolva!
Andor László uniós biztos szerint a nyugdíjrendszer kiválasztása a tagországok hatáskörébe tartozik, az Európai Bizottság csak az uniós szabályok megsértése esetén tehetne lépéseket, de erre szerint most nincs szükség . Andor úgy véli, jelenleg Magyarországon nincs válsághelyzet, ezért jobb lenne elkerülni a nyugdíjpénzek megcsapolását.
Vágólapra másolva!

"Fontos keresni a konszenzust, hiszen a nyugdíjrendszer a bizalomra épül. Mivel a munkavállalóknak bízniuk kell abban, érdemes nyugdíjjárulékot fizetniük, megtakarítaniuk, ezért szükséges, hogy az emberek többsége megértse és elfogadja a nyugdíjrendszer működését" - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Andor László, az Európai Unió munkaügyi biztosa.

Andor hozzátette, a gazdaságpolitikában a bizalom mellett az átláthatóság is fontos, hogy a gazdasági szereplők a változásokra fel tudjanak készülni, ne tartsák túl nagynak a szabályozási kockázatot. "A bizalomvesztésnek sokféle szövődménye lehet: megdrágíthatja az ország külső finanszírozását, emelkedhet a kamatszint, instabilabbá válhat a valuta, elmaradhatnak beruházások" - mondta Andor, aki szerint kár lenne kapkodni, a nyugdíjrendszer átalakítása olyan jelentőségű lépés, amelyre a válságban lévő Görögországban is fél évet szántak.

Egy hordó bor és a nyugdíj

"Ha az állam a nyugdíjcélra félrerakott megtakarításokat folyó kiadásokra költi, annak pillanatnyilag majdnem mindenki örülhet - mint amikor egy vidám társaság csapra ver egy üveg hordó évekig érlelt bort" - fogalmazott az uniós biztos, és hozzátette: csak aztán jön a kijózanodás, és kiderül, hogy az újonnan felvállalt nyugdíjfizetési kötelezettséggel az állam rejtett eladósodottsága jelentősen nőtt, mozgástere csökkent, és évekkel később szükség lehet a nyugdíjrendszer szigorítására" - mondta Andor.

Andor László szerint ha nincs krízishelyzet, akkor jobb nem megcsapolni a nyugdíjpénzeket, de legalábbis folyó kiadások helyett inkább strukturális kiadásokra kellene költeni. "Magyarországon a nyugdíjkiadások csökkentését lehet fokozni a foglakoztatás és a gyerekszám növelésével, a rokkantnyugdíjazási hányad felülvizsgálatával, az adómorál javításával, és a közterhek beszedési hatékonyságának növelésével" - mondta az uniós biztos.