Megvannak a büdzsé fő számai, leminősítették Magyarországot

Vágólapra másolva!
Megvannak a jövő évi költségvetés fő számai; a Költségvetési Tanács elveszíti szakembereit és háromtagú testületté alakul; a magyar gazdaság az ipari termelésnek köszönhetően pörög fel; a külügyminiszter szerint az ország leminősítése hiba volt; vasárnaptól kötelező bioüzemanyagot árulni a kutakon - a gazdaság heti legfontosabb híreit Tóth Balázs, az ELMIB Zrt. igazgatóságának elnöke kommentálja.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

1. Megvannak a költségvetés fő számai

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a jövő évi költségvetés főösszegeit: a tervek szerint az államháztartási hiány 687 milliárd forint lesz. A Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára 500 millió forint jut, a debreceni stadionéra 1,25 milliárd. Felújítják a Moszkva teret is, erre a célra a képviselők 3 milliárd forintot szavaztak meg.

Tóth Balázs: A legfontosabb kérdés, hogy a költségvetés fő számai, illetve a hiánycél teljesüljön, minden más kérdés másodlagos. Európa súlyos hitelválságot él meg, az ideges piac pedig árgus szemekkel figyeli, hogyan alakul a magyar költségvetés, különösen azután, hogy a kormány egy új, szokatlan gazdaságpolitikával kísérli meg egyensúlyba hozni a büdzsét. Ha ez a gazdaságpolitika sikeres lesz, akkor is hosszú évek kitartóan szigorú költséggazdálkodása kell ahhoz, hogy kikerüljünk a jelenlegi adósságspirálból.