100 milliós kártérítést fizethet az E.ON egy pécsi trafóállomás miatt

Transzformátor-állomás a pécsi Vadász utcában A Baranya Megyei Bíróság kamatokkal együtt összesen 103 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t, áramszolgáltató, trafó
Vágólapra másolva!
Első fokon 100 millió forintos kártérítésre kötelezte a bíróság az E.ON-t egy pécsi transzformátorállomás felépítése miatt.
Vágólapra másolva!

Kamatokkal együtt mintegy 100 millió forintos kártérítésre kötelezte a Baranya Megyei Bíróság az E.ON-t, amiért még 2003-ban - a környéken élők tiltakozása ellenére - két lakópark közé több háztól mindössze harminc-negyven méteres távolságban telepítette nagyfeszültségű transzformátorállomását a pécsi Engel János utcában.

A bíróság új eljárásban hozott döntése értelmében a pénz azért jár a 36 felperesnek, mert ingatlanuk értéke 3-30 százalékkal csökkent a trafóberuházással összefüggésben. Az E.ON az írásbeli határozat kézhez vételétől számítva tizenöt napon belül fellebbezhet.

Új tárgyalás eltérő szakvélemények miatt

A Pécsi Ítélőtábla 2008-ban hozott jogerős közbenső ítéletében kimondta: az 1,4 milliárd forintból felépített trafóállomás szükségtelenül zavarta a közelben lakókat. A határozatot később a Legfelsőbb Bíróság is fenntartotta.

A kártérítés összegét először 2009 áprilisában állapította meg a Baranya Megyei Bíróság, határozatát azonban a Pécsi Ítélőtábla idén márciusban hatályon kívül helyezte, egyben a megyei bíróságot új eljárásra kötelezte.

A táblabíróság ezt azzal indokolta, hogy az ügyben újabb szakértő kirendelésére van szükség, mert az eddig eljáró két szakember véleménye között nagy eltérés mutatkozik több ingatlan értékcsökkenését illetően, s ezt csak egy harmadik szakvéleménnyel lehet feloldani.

Mivel az új eljárásban, a hétfői tárgyaláson meghallgatott szakértő azzal a korábbi véleménnyel értett egyet, hogy az érintett ingatlanok értéke 3-30 százalékkal csökkent, a megyei bíróság ennek alapján a korábbi első fokú döntéssel megegyező határozatot hozott.

Bizonyítható az ingatlanok értékcsökkenése

Az indokolás szerint a cég terhére azért róható fel a szükségtelen zavarás, mert a közvélekedés az ilyen létesítményekhez egészségkárosító hatást társít, így alkalmas az egészségkárosodástól való félelem kiváltására. E szempontból pedig annak nincs jelentősége, hogy a működése valóban káros-e az egészségre. Ezért azt a bíróság nem is vizsgálja.

Szakértői vélemények alapján bizonyítható volt az ingatlanok értékcsökkenése is, hiszen az emberek nem szívesen költöznek ilyen létesítmények közelébe, így a házak nehezen vagy csak forgalmi értékük alatt értékesíthetők.

Az ítélőtábla szerint, bár a cég a helyszínválasztással kapcsolatban azzal érvelt, hogy a tervezésnél a már meglévő vezetékhálózathoz igazodtak, a gazdasági érdekek optimalizálása nem megfelelő érv a kártérítési felelősség alóli mentességhez.