Kormányzati nyomásra nem fizet prémiumot egy ír bank

Vágólapra másolva!
Kormányzati nyomásra állt el a mintegy 40 millió euró értékű év végi prémiumcsomag kifizetésétől egy vezető ír bank, az AIB. Ezt megelőzően Brian Lenihan pénzügyminiszter 90 százalékos adót helyezett kilátásba a bankárok prémiumaira általában.
Vágólapra másolva!

Az Allied Irish Bank - amelyet más bankokhoz hasonlóan a közös EU-IMF hitelből segítenek - bejelentette, hogy "nagyra értékelve a kormány és az adófizetők támogatását és figyelembe véve, hogy ezt a továbbiakban sem tudja nélkülözni", úgy döntött, hogy nem utalja ki az év végén a korábban tervezett, mintegy 40 millió eurót kitevő prémiumot 2400 munkatársának.

Ezt megelőzően Brian Lenihan pénzügyminiszter az állami segítségnyújtás leállításával fenyegetőzött, amennyiben a bónuszt kifizetik, valamint 90 százalékos adót helyezett kilátásba a bankárok prémiumaira általában is. Ezekre a kifizetésekre azonban még nem vonatkozott volna a pénzügyminiszter által javasolt 90 százalékos adó, mert a prémium állítólag még a 2008. évi teljesítményt díjazza.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az állam szinte számolatlanul öntötte a pénzt a bankszektorba a válság idején - főként ez vezetett a hatalmas adósságok felhalmozásához -, és a most jóváhagyott 85 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagból is sok pénzt szánnak a bankoknak, miután a kormány állami tulajdonba venné a szigetország három fő bankját, köztük az AlB-t.

Az ír válságot - Görögországétól eltérően - elsősorban a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.