Spanyolországot is leminősítheti a Moody's

Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szerdán az euróövezeti tag Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósosztályzatait a Moody's.
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálat alá vette a Moody's Spanyolországot arra hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság "finanszírozási stresszhelyzetnek" lehet kitéve, és e sebezhetőségét csak fokozza a "törékeny piaci helyzet".

A felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítő szerdai bejelentése szerint a hazai és külső kormánykötvény-adósság "Aa1" besorolására vonatkozik; az osztályzatot a cég egyben megerősítette. Ez a lehetséges második legjobb adósosztályzat a Moody's módszertanában az "Aaa" után.

Indoklásában a Moody's kiemelte, hogy nem látja veszélyben Spanyolország fizetőképességét, és arra sem számít, hogy az ország az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus támogatására szorulna. A spanyol kormánynak azonban jövőre mintegy 170 milliárd euró finanszírozást kell felhajtania - még a legutóbb bejelentett privatizációs tervek potenciális bevételein túl is -, emellett a regionális kormányzatok refinanszírozási igénye további 30 milliárd eurót tesz ki 2011-ben - áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.