A veszteség határán a szlovák nyugdíjpénztárak

Vágólapra másolva!
Szlovákiában az idén a nyugdíjrendszer második pillérében az alapok hozamai alig érték el az infláció szintjét, de van olyan pénztár, ahol az összes alap veszteséges volt - írja az Új Szó. A szlovák pénztáraknak félévente kell kielemezniük az egyes nyugdíjalapok hozamait, és ha azok veszteségesek az ügyfélre nézve, akkor saját vagyonukból kell kipótolniuk "nullára".
Vágólapra másolva!

"Az idén a nyugdíjalapok hozamai 0,63 és 1,61 százalék között mozogtak Szlovákiában, tehát az ügyfelek pénze csak elenyésző mértékben gyarapodott" - írja szerdai számában az Új Szó című pozsonyi napilap. Figyelembe véve a 2010-ben várható 1 százalékos inflációt, akkor az éves, inflációtól megtisztított hozamuk -0,38 és 0,68 százalék között mozog.

"Ha jövőre is ilyen lesz az átlagos teljesítményük, akkor az 1,44 millió pénztári ügyfél többsége rá fog fizetni, mivel 2011-ben 3 százalék feletti éves infláció várható" - mondta a lapnak Dávid Dereník, az UniCreditBank elemzője.

A gyenge eredményt a magánnyugdíjpénztárak a Fico-kormány által hozott intézkedésekkel magyarázzák. Az előző kabinet arra kötelezte a magánnyugdíjpénztárakat, hogy ne öt, hanem félévente elemezzék ki az egyes nyugdíjalapok hozamait, és ha azok az ügyfélre nézve veszteségesek, akkor a nyugdíjpénztárak azt kötelesek saját vagyonukból kiegészíteni az ügyfél által befektetett összeg szintjére.

A nyugdíjpénztárak arra panaszkodnak, hogy a félévenkénti kötelező értékelés miatt nem mertek kockázatosabb befektetéseket végrehajtani, nehogy az esetleges veszteség esetén saját forrásaikból kelljen kiegyensúlyozni azt.

A lap szerint jövő tavasszal várhatóan több ponton is módosul a szabályozás, és az szinte biztosra vehető, hogy visszaáll az eredeti, ötéves értékelési kötelezettség. Valószínű az is, hogy a jelenlegi három alap (a konzervatív, a kiegyensúlyozott és a növekedési) egy alapba olvad, amely konzervatív lesz, azaz garantálni fogja legalább az ügyfél által befektetett összeget.