Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében az idén 30,6 milliárd forint kiegészítő területalapú támogatást kapnak a magyar gazdák. Az uniós csatlakozási szerződés ugyanis lehetővé teszi, hogy Magyarország saját költségvetéséből egészítse ki az uniós támogatásokat.
Vágólapra másolva!

A vidékfejlesztési miniszter rendelete értelmében 2010-ben a kiegészítő nemzeti területalapú támogatás (az úgynevezett "top up") összege 30,6 milliárd forint. A pénz a területalapú támogatások mellett csekély összegű juh- és kecsketenyésztési támogatásokra folyósítható - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A tárca közleménye szerint a Magyarországra érkező uniós közvetlen támogatások csak fokozatosan érik el a régi tagállamok támogatottsági szintjét (ez idén például 70 százalékot tesz ki). A lemaradást részben kompenzálja az a csatlakozási szerződésben is rögzített jog, amely szerint az új tagállamok a nemzeti költségvetésből 30 százalékkal kiegészíthetik az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból biztosított közvetlen területalapú támogatást.

A kiegészítő nemzeti területalapú támogatás (top-up) a következő jogcímekre vehető igénybe: hízottbika-tartás; tejtermelés; anyatehén-tartás; anyajuh-tartás; kedvezőtlen adottságú területeken történő anyajuh-tartás; szántóföldi növénytermesztés; Burley dohány termesztése; Virginia dohány termesztése; héjas gyümölcsűek termesztése; energetikai célú lágy és fás szárú növények termesztése.