Alig lesz idejük a cégeknek a különadó befizetésére

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban kell intézkedniük a különadóval sújtott vállalatoknak, mivel legjobb esetben is csak pénteken, de lehet, hogy csak hétfőn lesznek hozzáférhetőek a szükséges nyomtatványok - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az energiaipari, távközlési és kereskedelmi ágazatot érintő különadóról szóló törvényt hétfőn módosította az országgyűlés, a távközlési és az energetikai szektorban a kisebb cégek részben vagy egészben mentesültek az adófizetés alól. Ezzel azonban a bevallási nyomtatványt - és a szoftvert - is meg kell változtatni, amit az adóhatóság csak az új törvény hatálybalépése után tud megtenni.

Mivel a Magyar Közlönyben pénteken vagy szombaton jelenhet meg a szöveg, a nyomtatvány nagyjából aznap fog megjelenni, amikor a társaságoknak el kell készíteniük a bevallásukat, és be kell fizetniük az adót - írja a lap.

A Napi Gazdaság megjegyzi, hogy az eljárási szabályok szerint az új vagy módosított nyomtatványokat a szabályok hatálybalépése előtt legalább 30 nappal kell közzétenni, vagyis ez a módosítás a jogszabályok szerint nem is ad kellő időt a felkészülésre.