Maximálták a költségvetési szerveknél dolgozók cafeteria-keretét

Cafeteria, étkezési jegy, étkezési utalvány, Sodexo, ACCOR, Ticket Restaurant
Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzséhez benyújtott második körös módosító indítványokról döntött hétfő este a parlament, a kormány által támogatottak rendben átmentek a szavazáson. Többséget kapott egy kormány által nem támogatott bizottsági indítvány is az MTV köztartozásainak elengedéséről.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott második körös módosító indítványokat hétfőn. Ezek a módosítások már csak az egyes költségvetési fejezeteken belül csoportosíthattak át összegeket (a benyújtott indítványokról ebben a cikkben olvashat részletesen).

A fejezeti főszámokat érintő módosítókról már december 7-én szavazott az országgyűlés, az első módosító indítványok elfogadása után a kiadási főösszeg 13 838 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13 151 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosítások elfogadása után 687 milliárd forintra csökkent, és bár a kormánytöbbség jellemzően a saját felvetéseire bólintott rá, de voltak olyan ellenzéki indítványok is, amelyek szintén megkapták a szükséges többséget (a szűk két hete elfogadott módosításokról itt olvashat részletesen).

Az Országgyűlés a kormány által is támogatott második körös indítványcsomagot 255 igen és 101 nem szavazat mellett fogadta el. A Fidesz és KDNP frakciója mellett egy jobbikos képviselő, Zagyva György Gyula is megszavazta, egyébként az ellenzéki frakciók nemmel voksoltak.

Semmit nem kap a Költségvetési Tanács

A csomag részeként egyebek között arról döntött az országgyűlés, hogy a Költségvetési Tanács jövőre egyáltalán nem kap költségvetési támogatást - Rogán Antal indítványa értelmében a korábbi módosító által meghagyott 10 millió forintot az Országgyűlés Hivatala kapja. Ugyancsak átment Rogán azon javaslata, hogy a céltartalék terhére "fedezzék a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetésével elért valós létszámcsökkenésekkel kapcsolatos személyi kifizetéseket".

Rogán egy másik indítványa értelmében félmilliárd forinttal nő a költségvetési tartalék, ebből a zöldgazdaság kialakítását támogató folyamatok támogatását biztosítaná. Az 500 milliós összeg a közösségi közlekedés egyéb működési célú kiadásai és a szakképzési feladatokra fordítandó összeg csökkentésével teremthető elő.

A támogatott sorban volt az a - Kósa Lajos, Riz Levente, Habis László és Kovács Zoltán - által kezdeményezett indítvány is, amely 25-ről 30 százalékra emeli közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel önkormányzatot illető részét. Ezt a javaslatot teljes konszenzussal, 354 igen szavazat mellett fogadták el.

Maximált cafeteria a költségvetési szerveknél

Elfogadták azt az számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványt is, amely a tervezetthez képest 400 milliárd forinttal növeli a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiányát és felére csökkenti a 2013-as elsődleges (kamatkiadások nélküli) államháztartási egyenlegcélt, az indoklás szerint ágazati különadók és a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalépők becsült száma miatt.

Ugyanez a bizottság jegyezte azt a módosítót, amely a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteria-keretét bruttó 200 ezer forintban maximálja, a költségvetési hiánycél biztosítása érdekében. Az indoklás szerint a költségvetési hiánycél biztosítása, valamint a különböző jogviszonyokból eredő eltérések mérséklése érdekében szükséges egy egységes - a legtöbb jogviszonytörvény maximális összegénél jelentős mértékben alacsonyabb - összegű felső határ meghatározása az éves szinten adható cafeteria-juttatás keretére vonatkozóan. A módosító indítvány nem vonatkozik az összes közszférában dolgozóra, kizárólag a költségvetési szerveket, például minisztériumokat érinti, ahol elsősorban kormánytisztviselők és köztisztviselők dolgoznak. Ezeknél a szerveknél is dolgoznak ugyan közalkalmazottak, de ez nem jellemző. Az elfogadott indítvány tehát nem okoz változást a közalkalmazottaknál, például a tanároknál, kórházi dolgozóknál, mert nem költségvetési szerveknél dolgoznak.

(Cikkünk eredeti címe "Maximálták a közalkalmazottak cafeteria-keretét" félrevező volt, mert ugyan a költségvetési szerveknél is dolgoznak közalkalmazottak, de ez utóbbi kategória jóval szélesebb: közalkalmazottnak számítanak például a tanárok, orovosok és ápolók is, ő rájuk azonban a megszavazott törvény nem vonatkozik. Az érintettektől elnézést kérünk!)

Egy, a kormány által nem támogatott indítványt is megszavazott a parlament: a számvevőszéki és költségvetési bizottság azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés engedje el az MTV központi költségvetéssel szemben 2011. január 1. napján fennálló adó-, illeték-, valamint járuléktartozását. Ezt a javaslatot 236-an támogatták (196 fideszes, 36 KDNP-s, egy jobbikos, egy LMP-s és két független képviselő), 116-an pedig elutasították (a 21 fideszes mellett 42 MSZP-s, 41 jobbikos és 12 LMP-s.) Az indítvány indoklása szerint a tartozást azért kell elengedni, mert "az egyik legjelentősebb magyarországi közszolgálati médium, az előző vezetőségtől megörökölt gazdasági helyzetének rendezéséhez és zavartalan működésének biztosításához" ez szükséges.