Leminősítette Portugáliát a Fitch Ratings

Vágólapra másolva!
Egy fokozattal lejjebb minősítette Portugália hosszú futamidejű államadósságát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a kormány és a bankrendszer finanszírozási környezete az eddigi adósosztályzatban figyelembe vettnél sokkal nehezebb.
Vágólapra másolva!

Egy fokozattal, a jelenlegi "AA mínusz"-ról "A plusz"-ra minősítette Portugália hosszú futamidejű külső és hazai államadósságát csütörtökön a Fitch Ratings. Az ország rövid lejáratú állami kötelezettségeinek osztályzata "F1 plusz"-ról "F1"-re romlott - közölte a legnagyobb európai hitelminősítő. A hosszú távú besorolások kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A Fitch azzal indokolta a döntést, hogy jóllehet várhatóan teljesül a portugál kormány által az idei évre kitűzött 7,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél, ez azonban részben a hazai össztermék hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő értékű egyszeri intézkedések eredménye lesz. Emiatt a 2011-re kitűzött strukturális szintű költségvetési kiigazítás - amelynek tervezett mértéke megközelíti a GDP 4 százalékát - "rendkívüli kihívás" lesz, különösen abban az esetben, ha a portugál gazdaság a hitelminősítő várakozásának megfelelően jövőre recesszióba süllyed.

A hitelminősítők egymás után jelentik be az euróövezeti tagállamokra vonatkozó negatív besorolási lépéseket. A Moody's a héten leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Portugália kormánykötvény-adósságának szintén elsőrendű, "A1" szintű osztályzatát. A múlt héten pedig szinte példátlanul agresszív, egyszerre öt fokozatú leminősítéssel megvonta Írország elsőrendű adósosztályzatát. Írország egy hét alatt két nemzetközi hitelminősítőnél vesztette el elsőrendű besorolását, nem sokkal korábban ugyanis a Fitch Ratings szintén meredek osztályzatrontással a közepes befektetői ajánlású sávba sorolta vissza az ír államadósságot.

Ugyancsak a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Belgium osztályzatainak kilátását a Standard & Poor's, a Moody's osztályzatrontást valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Spanyolország adósbesorolásait, és szintén további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Görögország - nála már most sem befektetési ajánlású, "bóvli" - kormánykötvény-adósi besorolását. A hét elején a Fitch Ratings leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette Görögország még épphogy befektetésre ajánlott - a "bóvli" kategóriától egyetlen fokozatnyira lévő - adósbesorolásait.