Az amerikai pénzügyminisztérium szerda esti közleménye szerint a kormány bevétele eddig 269 milliárd dollár a bankmentésből, amelyre eddig 204,9 milliárd dollárt költött.

Az amerikai pénzügyminisztérium a közleményt azért adták ki, mert szerdán újabb hat amerikai bankcsoport vásárolta vissza a pénzügyminisztériumtól a kormány számára kibocsátott elsőbbségi részvényeit, egyszersmind kifizették a kormánynak az esedékes osztalékot is, összesen 2,7 milliárd dollár értékben.

Az amerikai kormány 2008. októberben indította, 700 milliárd dolláros kerettel, országos pénzügyieszköz-mentő programját ("bajba került vagyontárgyak mentőprogramja", TARP), amelynek keretében részint jelzálogkölcsön-követeléseket és azokra alapozott más adósságpapírokat vásárolt fel, részint bank- és biztosítórészvényeket vett, a pénzintézetek tőkemegfelelését javítandó.

A szerdai visszafizetésekkel együtt az amerikai kormány összesen 269 milliárd dollárt gyűjtött vissza a TARP keretében a visszafizetésekkel, osztalékokkal, kamatokkal, valamint egyéb értékpapíriok eladásával -  írta a Financila Times.

"Sokkal gyorsabban vonult ki az állam a pénzügyi szektorból, mint azt bárki gondolta volna" - mondta Tim Geithner, amerikai pénzügyminiszter múlt héten a Kongresszusban. "Így több száz milliárd fel nem használt dollárt juttatunk vissza a Kongresszusnak." -mondta Geithner.

A program bankmentő része az osztalékokkal együtt profitot hozott az amerikai kormánynak, azaz közvetve az adófizetőknek. A teljes TARP program költségét is csak 30 milliárd dollárra becsülik már az eredetileg várt 356 milliárd dollár helyett, vagyis a mostani kormányzati becslés szerint 30 milliárd dollár híján a teljes kiadás megtérül.