Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtti összesítés szerint eddig 200 magánnyugdíj-pénztári tag nyilatkozott személyesen arról, hogy nem lép át az állami rendszerbe - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) összesítéséből. Sorban állás nélkül, körülbelül három perc alatt lehet végezni az ügyintézéssel a megkérdezett pénztártagok szerint.
Vágólapra másolva!

A legtöbben, 149-en a Közép-Magyarországi Igazgatóságot és az ONYF központját (23-an) keresték fel. A nyilatkozat megtétele körülbelül három percet vesz igénybe. Szerda délután Mészáros József ONYF-főigazgató sajtótájékoztatón jelentette be - több ONYF-dolgozót is meglepve -, hogy már megtehető a magánnyugdíj-pénztári tagság megőrzéséről szóló nyilatkozat.

A csütörtök délelőtti összesítés szerint addig kereken 200-an mentek el az országosan 36 iroda valamelyikébe. A sort a közép-magyarországi régió vezeti, itt 149-en jártak, a második legforgalmasabb az ONYF fővárosi, Visegrád utcai központi épülete 23 fővel. A legkevesebben, 2-2-en a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön jelentek meg.

Egy megkérdezett pénztártag, aki már szerda délután megtette nyilatkozatát, elmondta, hogy sorban állás nélkül, körülbelül három perc alatt végzett az ügyintézéssel. Személyi igazolvány, az újabb típusnál a lakcímkártya, útlevél vagy kártya alakú jogosítvány és a taj-kártya, de legalább a taj-szám szükséges. A nyilatkozatot 3 példányban nyomtatják ki: egyet eltesz az ONYF, egyet elküld a pénztárnak, egy marad a pénztártagnál, akinek egy másolt példányt a munkáltatójának kell odaadnia.

Január 31-éig kell nyilatkozniuk azoknak, akik maradni akarnak a magánpénztárakban. Ha ezt teszik, a megtakarításuk ott marad, viszont a munkáltatójuk utánuk fizetett 24 százalékos járuléka ezentúl az állami kasszába megy, miközben azért állami nyugdíjjogosultságot nem szereznek. Az átjelentkezést csak személyesen lehet intézni a www.onyf.hu oldalon felsorolt 36 igazgatóságon.

Aki a törvényben felsorolt akadály (például fogyatékosság) miatt nem tud elmenni, annak január 21-éig orvosi igazolással együtt elküldött levélben kell kérnie, hogy személyesen keressék fel őt. Aki más okból nem tudja január végéig megtenni a nyilatkozatot, az még februárban is megteheti, de a késést indokló igazolást kell bemutatnia. Külképviseleten nyilatkozhat az, aki bizonyítani tudja, milyen jogcímen (ott dolgozik vagy tanul) jár el ott.