Kompenzálják a csökkenő bérű dolgozókat a közszférában

Vágólapra másolva!
Nem lesz béremelés a közszférában dolgozóknál, de kompenzációt kapnak azok, akiknek csökkenne a bére az arányos adórendszer bevezetésével.
Vágólapra másolva!

A kormány havi kompenzációs összeggel egészíti ki a közszférában dolgozó, alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársak fizetését, hogy senki se járjon rosszabbul az arányos adórendszer bevezetésével - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. Az intézkedés hatására senkinek sem fog csökkeni a kézhez kapott nettó rendszeres jövedelme. A közszférában ezen felül béremelés nem lesz.

A kormányrendelet szerint a kompenzáció a költségvetési szerveknél bármely érintett (közalkalmazotti, köz- és kormánytisztviselői, fegyveres vagy igazságügyi) jogviszonyban foglalkoztatottra kiterjed. A rendelet kizárólag az adó- és járulékszabályok változásából eredő nettó illetménycsökkenést kompenzálja, egyéb kereseti elemeket, valamint az illetmény más ok miatti csökkenését nem.

A gyermekes munkavállalók esetében a nettó keresetnövekedés a családi kedvezmény bevezetésével többségében biztosított. Amennyiben a gyermekes munkavállaló olyan alacsony keresettel rendelkezik, hogy nem tudja kihasználni a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket, akkor ő is jogosulttá válik a kompenzációra.