Leminősítette Magyarországot a Fitch

Fitch Ratings hitelminősítő
Vágólapra másolva!
A befektetésre ajánlott kategória alsó szélére került Magyarország adósbesorolása, az új osztályzatra is a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes a Fitch Ratings csütörtöki döntése alapján. A másik két hitelminősítő már eddig is ezen a szinten tartotta nyílván a magyar papírokat.
Vágólapra másolva!

Egy fokozattal a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre minősítette vissza csütörtökön Magyarország hosszú futamidejű devizaadósságának kockázati besorolását a Fitch Ratings. Az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. A Fitch a lépéssel ugyanarra a szintre vitte le a magyar besorolást, mint amin a másik két hitelminősítő, azaz a Moody's és a Standard and Poor's már eddig nyílván tartotta a magyar papírokat - ez a befektetésre ajánlott kategória alsó szintjét jelenti.

A Fitch Ratings november végén közölte, hogy az idei év végéig leminősítheti Magyarországot, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terve negatív hatással lehet a költségvetés fenntarthatóságára. A kormány már elfogadott, a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvénycsomagja alapján azok a magánpénztári tagok, akik nem lépnek át az állami rendszerbe, azok nem kapnak állami nyugdíjat. Az átlépésre 2011. január 31-ig van lehetőség. A nyugdíjrendszer átalakításának, amely gyakorlatilag felszámolja a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert, októberben látott neki a kormány.

Ed Parker, a Fitch Ratingsnek a felzárkózó európai térség szuverén besorolásaiért felelős igazgatója a leminősítés után az MTI-nek Londonban ez utóbbival kapcsolatban kijelentette: a nyugdíjreform visszafordítása "önmagában is sajnálatos váltás" a magyar gazdaságpolitikában. Parker szerint ugyanis Magyarország más EU-tagállamokkal összehasonlítva már jelentős előrehaladást ért el az idősödő társadalom problémájának kezelésében a tőkealapú nyugdíjpillér kiépítésével.

NGM: Sajnálatos, de nem meglepő a Fitch döntése

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajnálatát fejezi ki, de nem tartja meglepőnek a Fitch Ratings mai döntését, miszerint egy fokozattal visszaminősíti Magyarországot - olvasható a tárca közleményében. A leminősítő döntés fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát. Valójában a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre. A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A Nemzeti Ügyek Kormánya a nyugdíjmentő törvényekkel a nyugat-európai országokban alkalmazott nyugdíjrendszerre tér át. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd - fogalmaz a közlemény.

Februárban lesz a fordulópont

Németh Dávid, az ING elemzője szerint semmi meglepő nem történt, hiszen a Fitch Ratings egy hónapja jelezte, hogy erre készül. A többi hitelminősítőhöz hasonlóan a Fitch is azt nehezményezi, hogy az adócsökkentés okozta bevételkiesést nem a kiadások mérséklésével hozta egálba a kormány, hanem extrabevételekkel, a különadókkal, és a nyugdíjpénztári megtakarítások elvételével egyensúlyozta ki a mérleget. Hosszú távon azonban ez nem biztosítja az alacsony szintű hiány fenntarthatóságát a Fitch szerint sem - magyarázta az elemző. Februárban, amikor a kormány bemutatja a beígért struktúrális reformokat, akár stabilra is változtathatják Magyarország adósbesorolásának kilátásait a hitelminősítők. Ha viszont elégedetlenek lesznek a felvázolt reformelképzelésekkel, Magyarországot semmi nem menti meg a "bóvli" kategóriától, vagyis, hogy befektetésre alkalmatlan országnak nyilvánítsák - vázolta a sötétebbik verziót is Németh Dávid.

A bóvli fenyeget

Legutóbb december 6-án érkezett hír magyar leminősítéstről, akkor a Moody's rontott a magyar besoroláson, mégpedig egyszerre két fokozattal lerontotva a magyar államkötvények besorolását. A Moody's indoklása szerint a döntést a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak miatt hozták meg, és hozzátették, Magyarország sebezhetősége sokkal nagyobb a régiós országoknál. A minősítő szerint a strukturális költségvetési deficit tovább fog emelkedni, a költségvetési konszolidáció fenntarthatósága bizonytalan. A kilátás negatív, ami további leminősítésre utalhat, amit a költségvetési politika alakulásának függvényében hoznak meg.

A Moody's döntése után elemzők azt mondták: a lépés azt jelzi, hogy a kormány nem tudta meggyőzni a piacot, és a további leminősítés elkerüléséhez nem átmeneti, hanem tartós kiadáscsökkentésre lenne szükség (erről itt olvashat résztelesen). Orbán Viktor kormányfő december 10-én kijelentette, Magyarország jó úton halad és nem fog a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni a Moody's hétfői leminősítése miatt.

Negatív kilátások

Az S&P július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar adósbesorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira". Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót, melynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, ezáltal hitelezési képességét.

Szeptember havi összesítésében az írta az S&P, hogy Magyarország a "bukott angyallá" válástól - vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől - fenyegetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között. A "bukott angyal" kifejezés a hitelminősítői zsargonban a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése. A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélét jelentő "BBB mínusz", leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A cég november elején azt közölte: a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósságot "BBB mínusz" szinten tartja nyilván, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.