Újra felbukkant a török-német vevőjelölt a Malévnál

Vágólapra másolva!
Malév-részvények megvételéről tárgyal az Air Berlin legnagyobb részvényese, a török Esas Holding a gazdasági tárcával - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a német-török csoport többségi részesedést vásárolna a magyar légicégben - de csak azt követően, hogy a magyar állam megvásárolja az orosz Vnyesekonombank ötszázalékos pakettjét.
Vágólapra másolva!

A kínai befektetőjelölt HNA-csoport háttérbe húzódása miatt most Törökország felé tekint Malév-ügyben a gazdasági tárca - írja keddi számában a Napi Gazdaság. A lap információi szerint a múlt év utolsó heteiben tárgyalások kezdődtek az Air Berlin-csoport és a kormány képviselői között.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedd délelőtt közölte, hogy "magas szintű és intenzív tárgyalásokat folytat" a potenciális szakmai befektetőkkel, azonban az "orosz féllel és a lehetséges partnerekkel folytatott megbeszélésekről " csak azok lezárulta után ad tájékoztatást.

Az Air Berlin - amely Európa hatodik és Németország második legnagyobb légicége - nem akar részt vállalni a magyar cég privatizálásából, ezt a lehetőséget átengedné legnagyobb tulajdonosának, az Esas Holdingnak - írja a Napi Gazdaság. Ez a cég 16,5 százalékot birtokol az Air Berlin-csoportból, továbbá az övék - pontosabban a török Sabanci család érdekeltségébe tartozik - Törökország legnagyobb fapados légitársasága, a Pegasus is. Az írás szerint a két török cégnek nem a Malév flottája, hanem sokkal inkább a leszállási engedélyei és egyéb uniós "jogosítványai" fontosak, ezért érné meg nekik részesedést venni a magyar cégben.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szeptember 24-én jelentette be, hogy részben hitelek tőkévé alakításával, részben készpénzzel összesen 14,7 milliárd forinttal megemeli a Malév jegyzett tőkéjét. Az MTI akkor úgy értesült, hogy a tőkeemelésben a kisebbségi tulajdonos, az AirBridge Zrt. nem vett részt. A hitelek tőkévé alakítása pedig a magyar állam kölcsöneit mérsékeli. A Malév, a korábbi információk szerint több mint 102 millió euróval (mintegy 27,3 milliárd forinttal) tartozik a Vnyesekonombanknak. Az orosz állami tulajdonú bank nem csak közvetett tulajdonos az AirBridge Zrt.-ben lévő 49 százaléknyi részvénnyel, de a légitársaság fő finanszírozója is.