Nagyobb nyilvánosságot akar a közbeszerzéseknél az adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
Közérdeket sért Jóri András szerint az, hogy alvállalkozók igénybevételével kivonhatók a nyilvánosság köréből az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részletei. Az adatvédelmi biztos ezért módosítaná a Ptk.-t.
Vágólapra másolva!

A polgári törvénykönyv módosítását kezdeményezte Jóri András adatvédelmi biztos, mivel szerinte sérti az állami feladatok ellátásának átláthatóságához fűződő közérdeket az, hogy a közbeszerzéseknél alvállalkozó igénybevétele esetén nem kötelező nyilvánosságra hozni az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részleteit.

Állampolgári panaszra vizsgálta a biztos a 2010-es országgyűlési választások informatikai rendszeréről kiírt közbeszerzés teljesítésének, valamint a közbeszerzési pályázat nyertese által bevont alvállalkozó tevékenységnek a nyilvánosságát.

A közbeszerzési törvény (Kbt.) határozza meg azokat az adatokat, amelyeket közbeszerzés esetén a pályázati dokumentációban és a szerződésben fel kell tüntetni. Ezek az adatok a pályázatot kiíró kezelésébe kerülve nyilvános közérdekű adattá válnak. A Kbt. szabályai alapján alvállalkozó igénybevétele esetén adatot szolgáltatni az alvállalkozóról csak akkor kell, ha annak tevékenysége meghaladja a szerződés értékének tíz százalékát.

"A pályázatot kiíró Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) ezért nem rendelkezik részletes adatokkal a nyertes által alkalmazott alvállalkozókról, azok tevékenységéről, a fővállalkozóval kötött szerződésükről" - állapítja meg az adatvédelmi biztos a vizsgált ügyben.

Jelenleg tehát alvállalkozó igénybevételével kivonhatók a nyilvánosság köréből az állammal kötött szerződés alapján végzett tevékenység részletei. Ez sérti az állami feladatok ellátásának átláthatóságához fűződő közérdeket - szögezte le Jóri András.