Százmilliókat hoz az új adószabály Újbudának

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint két hét alatt 2 százalékkal nőtt az Újbudára bejelentett lakosok száma, ennek eredményeként az önkormányzat több száz millió forintos többletbevétellel számol.
Vágólapra másolva!

December utolsó tíz napjában 2349 fővel, közel két százalékkal növekedett a XI. kerület hivatalos lélekszáma - közölte az újbudai önkormányzat.

A gyarapodás annak köszönhető, hogy az újbudai önkormányzat december 16-án módosította az építményadóról szóló rendeletet: felemelte a kerületi építmény- és telekadót, és csak a kerületi lakosoknak biztosít mentességet a terhelés alól. Emiatt a városrészben ingatlannal rendelkező, de be nem jelentett lakástulajdonosok dönthettek úgy, hogy inkább bejelentkeznek a kerületbe az adómentesség érdekében.

Százmilliók jöhetnek az állami kasszából

Az önkormányzat azzal indokolta a változtatást, hogy sok olyan lakos volt, akik a kerületben ingatlannal rendelkeznek és ebben az ingatlanban élnek, de az állandó bejelentett lakcímük nem itt van. Emiatt utánuk a kerület nem kapta meg az államháztartás forrásmegosztási szabályai alapján járó összeget. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a hivatalos lélekszám emelkedése miatt várhatóan több száz millió forinttal gyarapodik az önkormányzat büdzséje.

A rendeletmódosításról Junghausz Rajmund december 17-én az [origo]-nak azt nyilatkozta: a kerület tapasztalatai szerint sokan vannak, akik használják az újbudai infrastruktúrát, de nincsenek bejelentve a kerületbe. "Ezzel pedig az a probléma, hogy az önkormányzatnak kiadásai vannak, például a játszóterek, iskolák fenntartása miatt, miközben olyanok is használják ezeket, akik után a kerület nem kapja meg a forrásmegosztásból adódó összeget" - mondta Junghausz Rajmund helyi fideszes képviselő, hozzátéve: nem az a cél, hogy adót emeljen az önkormányzat, hanem az, hogy a lépéssel a kerületben élők után az önkormányzat megkaphassa a normatív támogatást az államtól. Az újbudai módosítás új megközelítést jelent, a települések ugyanis a helyben lakó magánszemélyeket jellemzően mentesítik az adófizetés alól, és a lakásszerű használat tipikus feltétele ugyan az adómentességnek, de a helyben bejelentett lakcím nem feltétlenül.