Az EKB elnöke szerint az euró olyan stabil, mint a német márka volt

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az euró legalább olyan stabil, mint egykor a német márka volt, az euróövezetet pedig nem fenyegeti inflációs veszély.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Tricher szerint az euróövezetet nem fenyegeti inflációs veszély, az euró pedig legalább olyan stabil, mint korábban a német márka volt.

Az Európai Központi Bank elnöke péntek délelött a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hagyományos évnyitó gyűlésén kihangsúlyozta, hogy bár az elmúlt két évben először újra 2 százalék fölé, 2,2 százalékra nőtt a fogyasztói árak emelkedése, a belátható jövőben is biztosított az árak szilárdsága.

Elemzők az infláció megugrását az energia és az élelmiszer drágulásának tulajdonítják, és felhívják a figyelmet, hogy továbbra is alacsony, csupán 1 százalék az úgynevezett maginfláció - amelynek számításakor az élelmiszer- és energiaárak alakulását nem veszik figyelembe -, ezért a jegybank még sokáig várhat a kamatemeléssel.

Az EKB irányadó kamata 2009 májusa óta rekord alacsony, 1 százalék. A kamatot meghatározó testület, az EKB Kormányzótanácsa legközelebb a jövő héten tart ülést, és várhatóan nem határoz változtatásról.