Felszámolási eljárás a Pécsi Vízmű ellen

Vágólapra másolva!
Felszámolási eljárást kezdeményezett a Dunántúli Regionális Vízmű a Pécsi Vízmű ellen annak 19 millió forint lejárt tőketartozása miatt. A Tettye Forrásház is követel pénzt a Pécsi Vízműtől.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Vízmű (PV) nem rendezte a 2009. szeptemberi és októberi vízátadási díjat a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) felé, ezért a DRV felszámolási eljárást kezdeményezett a PV ellen a Baranya Megyei Bíróságon.

A DRV vezető jogtanácsosa elmondta azt is, hogy a Pécsi Vízmű tőketartozása 19 millió forint és hogy a bíróságnak 60 nap áll rendelkezésére, hogy elutasítsa, illetve elrendelje a felszámolási eljárást a november 18-án kezdeményezett eljáráshoz képest.

A PV az ügyre reagálva közleményében azt írja, hogy a DRV-vel kapcsolatos felszámolási eljárásról nincs tudomásuk, csupán egy vitatott követelésről van szó. "Az elismert követeléseket a Pécsi Vízmű Zrt. kifizeti, a vitatott követelésekkel bíróság foglalkozik" - írják.

A Tettye Forrásház is vár a pénzére

Tavaly december 27-én egy rövid ideig tizenkét, Pécs közeli településen korlátozta a vízszolgáltatást a baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. - amely a DRV-től veszi a víz nagy részét -, mert francia érdekeltségű elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. nem fizette ki neki százmilliós nagyságrendű tartozását.

A Tettye szerint a hátralék abból adódik, hogy bár a Dunántúl legnagyobb városának vízellátását tavaly október 5. óta a Tettye biztosítja, e településeken a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban - többszöri felszólítás ellenére - sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.

A Pécsi Vízmű korábban azt közölte, hogy megítélése szerint nincs jogalapja a követelésnek, mert a Tettyének nincs írásos szerződése szennyvízkezelésre, vízátadásra, holott azt a magyar jogszabályok kötelezővé teszik. Ezenkívül a felek között még a fizetendő összegről sincs megegyezés.