Felpörgött a magyar ipar a novemberi adatok szerint

Vágólapra másolva!
A várnál sokkal gyorsabb ütemben bővült a magyar ipari termelés tavaly novemberben a KSH legfrissebb adatai szerint. Októberről novemberre 4,3 százalékkal nőtt a termelés, éves szinten azonban 14,5 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Éves összehasonlításban 14,5 százalékkal nőtt a hazai ipari termelés novemberben, ami Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint messze felülmúlta a várakozásokat. Az előző hónaphoz viszonyítva is jelentős az emelkedés, októberhez képest 4,3 százalékkal bővült a mutató.

Suppan Gergely szerint ugyan a jó számokban az is szerepet játszik, hogy alacsony volt a kiindulási adat, mind a 2009. novemberihez, mind az októberihez képest, de nagy szerepe volt a külső kereslet növekedésének is. 2009-ben még a válság okozta visszaesés mutatkozott, októberben pedig egyrészt a rossz időjárás, másrészt a vörösiszap-katasztrófa fogta vissza a növekedést. Az iszapkatasztrófa ugyanis átmeneti megingást okozott az alumíniumiparban és a hozzá tartozó ágazatokban.

Az elemző várakozása szerint a decemberi adat további növekedésről fog szólni, amit német autógyártás felpörgése és az új gumigyár elindulása táplál. Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a válság és az éves összehasonlítás miatti rossz bázisadat decemberben "pörög ki".