Bankadóból töltené fel a válságalapot Brüsszel

2011.01.12. 14:10

A pénzügyi szektorra kivetett extra adóval töltené fel az Európai Bizottság a bajba került euróövezeti tagországok támogatását szolgáló új alapot - értesült a Reuters. Az egyszeri adó 50 milliárd euróval gyarapítaná az alap vagyonát.

"A pénzügyi szektorra kivetett extra adóval lehetne feltölteni a bajba került euróövezeti tagországok támogatását szolgáló új alapot" - derül ki az Európai Bizottság tanulmányából. A dokumentumot a Reuters szerdai jelentése szerint a hét elején vitatták meg az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesek, akik a jövő heti miniszteri tanácsülést készítették elő.

A hírügynökség birtokába került bizottsági dokumentum szerint a 2013-tól felálló állandó Európai Pénzügyi Mechanizmus (ESM) működőképességéhez a "befizetett tőke kritikus tömege" szükséges, ennek előteremetéséhez pedig a pénzügyi szektor segítségét kellene igénybe venni, mert ennek a szektornak a javát is szolgálja a mechanizmus.

A dokumentum szerint a banki eszközállomány 0,2 százalékát kitevő egyszeri adóval nagyjából 50 milliárd eurót - a magyar hazai össztermék (GDP) közel 50 százalékának megfelelő összeget - lehetne szerezni a biztonsági alap feltöltéséhez.

Az ESM az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) váltja fel 2013-tól. Az EFSF összesen 750 milliárd euróból segítheti ki a közadósságot piacról finanszírozni átmenetileg nem - vagy csak túl drágán - képes kormányokat akár akaratuk ellenére, súlyos egyensúlyi feltételeket szabva. Az eszköz első kedvezményezettje Görögország, a második Írország volt.

Kemény vita várható

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unióban régóta folyik a vita a pénzügyi szektor megadóztatásáról, és több adótípus kivetése is felvetődött. Az egyik a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték (ezt Tobin-adóként is emlegetik), mely az összes átutalás és más ügylet után fizetési kötelezettséget írna elő. A másik a pénzügyi tevékenység nyereség alapján számítandó adója, melyet kétféleképpen használnának fel: a költségvetést gazdagító forrásként, illetve olyan különadóként, amelynek bevételeiből válságalapot hoznának létre.

Az Európai Bizottság már jelezte, hogy a pénzügyi tevékenységre kivetett adót támogatja, mert bevezetését igazságosabbnak és könnyebben kivitelezhetőnek tartja. Érvük az, hogy a bankoknak nagy szerepük volt a válság kirobbanásában, és rengeteg állami támogatást kaptak az elmúlt években. A válságalap legfőbb támogatója Németország.

KAPCSOLÓDÓ CIKK