Rekordmegrendelést kapott az Airbus Indiából

Vágólapra másolva!
Az Airbus nyerte a kereskedelmi légi közlekedés történetének eddigi legnagyobb megrendelését. Az indiai fapados légitársaság, az IndiGo listaáron 15 milliárd dollár értékben rendelt a francia gyártótól gépeket, a legtöbbet a megújított A320-asból.
Vágólapra másolva!

Az előzetes megállapodás szerint 180 repülőgépet rendel az Airbustól az indiai IndiGo légitársaság, ebből 150-et tesz ki a modernizált A320-as modell - írja a BusinessWeek az Airbus közleményére hivatkozva. Az ügylet értéke 15 milliárd dollár.

Az Airbusnak kulcsfontosságúak az A320-as, egyfolyosós sugárhajtású modelljének az eladási adatai, mivel ezek hozzák a legtöbb bevételt. A cég ráadásul ígéretet tett arra, hogy új motorokat szállít 2016-tól ezekbe a gépekbe. Ezzel lépéskényszerbe hozza a chicagói székhelyű Boeinget.

Richard Aboulafia, a virginiai központú Teal Group egyik vezetője úgy véli, hogy ezután a Boeingnek nagyobb nyomással kell szembenéznie a 737-es jövőjét illető döntések során. Szerinte a jelenlegi 737-es modell legfeljebb egy évig tartható fenn. Az Airbus által kínált motorcserés opció után a Boeingnek is üzemanyag-takarékosabb motorra kell koncentrálnia.

Az új gépek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az IndiGo felfuttassa tevékenységét a világ második legnépesebb országában. "A légi szállítás iránti kereslet egyre csak nő" - mondta a Bloombergnek a cég elnöke, aki hozzátette, hogy egyre nő a szakadék a kapacitás és a kereslet között.

A indiai miniszterelnök, Manmohan Singh tavaly úgy nyilatkozott, hogy számítások szerint 2010-re a belföldi járatok mintegy 180 millió utast szállítanak majd.