Hosszú távon jól jöhet az euróövezet felbomlása Kelet-Európának

Vágólapra másolva!
Rövid távon nagyon megszenvednék a közép-kelet-európai euróvárományos tagjelöltek az euróövezet felbomlását, ám hosszú távon még jól is járhatnak vele, egyes londoni elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

Rövid távon rosszul járnának az euró bevezetése felé tartó kelet-európai országok az euróövezet felbomlásával, azonban hosszú távon ez "nettó pozitív" fejleménynek is bizonyulhatna számukra - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics nevű pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői szerint az euróövezet felbomlása ugyan nem küszöbönálló veszély, de a kockázatok arra mutatnak, hogy 3-5 éves távlatban egy vagy több ország távozik a valutaunióból.

Egy ilyen fejleménynek "nagy és azonnali" negatív hatása lenne a felzárkózó Európára. A térség piacairól megindulna a tőkemenekítés a biztonságos eszközökbe, ami a helyi fizetőeszközök, részvények és kötvények meredek gyengüléséhez vezetne.

Hosszú távon azonban az euróövezet szétesése erőteljesebb növekedéshez vezetne Nyugat-Európában, aminek már kedvező hatásai lennének a kelet-európai gazdaságokra is.

A ház szerint középtávon egyelőre a saját valuta megőrzése kínálja a felzárkózó Európának a legjobb utat a prosperitás felé.

Nem mindegy melyik ország lép ki

A Capital Economics szakértői szerint a feltörekvő Európa érdekeit az szolgálná, ha valamelyik erősebb gazdaság - például Németország - lépne ki, és a gyengébb tagállamok őriznék meg az eurót. Ennek két előnye lenne: az euró egy ilyen forgatókönyv esetén szinte bizonyosan gyengülne, csökkentve az elmúlt évtized során euróban felhalmozódott kelet-európai adósságok helyi valutában mért értékét, másrészt az "új D-Mark", vagyis az euró helyébe lépő német fizetőeszköz feltételezhetően erősödne, serkentve a német importnövekedést, ami húzóerőt adna a keleti exportőröknek.