Árcsökkenést hoz a verseny az utasbiztosításoknál

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a rossz hazai hóhelyzet is hozzájárul a külföldre utazók által kötött biztosítások számának jelentős növekedéséhez, a Biztosítás.hu szerint azonban a sí- és utasbiztosítások alacsony ára és interneten keresztüli egyszerű elérhetősége is oka annak, hogy az idei síszezonban jóval többen kötöttek külföldi síelésre szóló utasbiztosítást, mint az előző év hasonló időszakában.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, az idén túl korán jött és - legalábbis egyelőre - szünetet tartó tél nem tett jót a hazai síterepeknek. A Biztosítás.hu internetes alkuszportál adatai szerint ugyanis az elmúlt hetekben 40 százalékkal több honfitársunk kötött külföldi síelésre szóló biztosítást és választott országhatáron túli síterepet, mint az előző év hasonló időszakában.

A Biztosítás.hu szerint az ugrásszerű növekedés mögött a hazai hóhelyzet mellett jelentős szerepet játszik, hogy a síelők tisztában vannak a téli sportok kiemelten veszélyes voltával. A síelők mindössze átlag 5-600 forintos napi biztosítási díjak mellett már jelentős összegekre szóló biztosítást vehetnek hegyi mentés, orvosi költségek és a sífelszerelések vonatkozásában is, amely események biztosítása nélkül sokmilliós valós kockázatnak tennék ki magukat.

Versenyben a biztosítók

A biztosítók közötti növekvő verseny és a síbiztosítások egyszerű megköthetősége szintén oka a növekvő szerződéskötési hajlandóságnak. Az idei síszezonra több új biztosító is megjelent a piacon, ami az árak további 5-10 százalékos csökkenését és nagyobb szolgáltatásbeli versenyt is eredményez. A neten kötött utasbiztosítások száma mindezeknek köszönhetően akár az 500 ezret is elérheti az idén a cég előrejelzése szerint.

Érdekesség, hogy síparadicsomok ajánlatai együtt fejlődnek a biztosítók termékeivel. Szlovákiában például a legnagyobb 8 sípálya közös bérletet bocsájtott ki, ahol egy adott bérlet áráért több környékbeli pályát is igénybe vehetünk az adott időszakban. Ez különösen akkor kényelmes, ha rossz idő vagy pályalezárás miatt át kell mennünk egy másik pályára. Ehhez kapcsolódik, hogy ma már olyan utasbiztosítást is vehetünk, amely ilyen esetben megtéríti a pályák közti kényszerű utazásunk költségeit.

A ma már speciálisan síelésre szóló biztosítások néhány perc alatt megköthetőek az interneten. Egyedülálló előnyük a többi vagyonbiztosítással szemben, hogy önrész nélkül térítik meg kárainkat, továbbá a károk biztosítása mellett sí felelősség és személyi asszisztencia szolgáltatást is tartalmaznak. Azoknak a síelőknek pedig, akik autóval közelítik meg a síterepeket (ez a kiutazók mintegy 95 százaléka), a gépjármű-asszisztencia szolgáltatás is ajánlott. Ez ugyanis a jármű javításán, szervizbe szállításán és az utasok számára biztosított szálláson túlmenően a jármű szükség szerinti hazaszállítását is megtéríti, így nem kell a balesetet szenvedő sofőröknek begipszelt lábbal hazavezetniük.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.