Visszadobta a horvát versenyhivatal a Mol beadványát

Vágólapra másolva!
Elutasította a horvát versenyhivatal a Mol beadványát, amelyben a magyar cég azt indítványozta, hogy vizsgálják meg, összehangoltan vásárolták-e fel horvát nyugdíjalapok az INA részvényeit.
Vágólapra másolva!

Nem tartozik a hatáskörébe, ezért elutasította a horvát versenyhivatal a Mol decemberi beadványát, amelyben a magyar olajipari cég kérte, hogy vizsgálják meg, összehangoltan vásárolták-e fel horvát nyugdíjalapok az INA részvényeit.

A versenyhivatal indoklása szerint a pénzpiaci ügyleteket a horvát tőkepiaci felügyelet hivatott ellenőrizni. Az idevágó törvények szerint csak a természetes és jogi személyek áruk és szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyletei tartoznak a versenyfelügyelet vizsgálati jogkörébe, a részvényügyletek pedig nem.

A Mol még december végén kezdeményezett vizsgálatot a versenyhivatalnál, mert négy horvát nyugdíjalap azonos időben azonos áron vásárolt INA-részvényeket a magyar olajcég által december 14-én bejelentett nyilvános ajánlattételi időszak első hetében.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő mintegy 8 százaléknyi hányadból az elmúlt hetekben eladásra kínált papírok jelentős részét, több mint 3,5 százaléknyit a horvát nyugdíjalapok vásárolták fel.