Felpörgött decemberben az infláció

Vágólapra másolva!
Az infláció a novemberi 4,2-ről 4,7 százalékra ugrott meg decemberben. Tavaly átlagosan pedig 4,9 százalékos volt az éves infláció - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Átlag felett drágultak a szeszes italok, a dohányáruk és a háztartási energia is, de jelentősen emelkedett a benzin ára is.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 4,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2010-ben a 2009-es szinthez képest. 2010. decemberében 0,4 százalékkal növekedtek az árak, 2009. decemberhez viszonyítva ez 4,7 százalékos növekedés. Éves összehasonlításban a legnagyobb mértékben, 8,8 százalékkal, az úgynevezett egyéb cikkek drágultak, ide tartoznak a szeszes italok, a dohányáru, az üzemanyagok és a háztartási energia is - áll a KSH legfrissebb jelentésében.

Mivel a benzin és a gázolaj is jelentősen drágult tavaly, így nagyrészt ennek hatására érte el ez a kategória a legnagyobb áremelkedést. A cigarettáért átlagosan 8,2 százalékkal, a háztartási energiáért 6,3 százalékkal kellett többet fizetni 2010-ben, mint egy évvel előtte.

A 2010. évi inflációt összességében az élelmiszer-áremelkedés húzta magával, ugyanis itt 6,7 százalékos drágulás figyelhető meg.

A fogyasztói árak 2009-ben átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek, decemberben 5,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2008 decemberében, és nem változtak 2009 novemberéhez képest.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a megugró infláció újabb kamatemelést vetít előre a jegybank január 24-i ülésén. A jegybank középtávú árfolyamcélja a 3 százalékos szint, ettől azonban távolodóban van az inflációs ráta, ezért a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett.