Megugrott a lakásajándékozási kedv

2011.01.14. 7:04

Az év utolsó hónapjaiban megugrott az ingatlanajándékozási kedv, ami mögött első sorban az áll, hogy augusztus óta illetékmentes az öröklés és az ajándékozás egyenes ági rokonok között - írta a Magyar Nemzet.

A lap az adóhivatal adataira hivatkozva azt írta, hogy a szeptember-novemberi időszakban több mint két és félszer annyi ingatlant ajándékoztak el, mint az azt megelőző három hónapban. A jelenséget arra vezeti vissza, hogy augusztus 16-án életbe lépett a kormány első adócsomagjának az a része, amely lehetővé tette az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentességét.

Az adatok szerint 4970 ingatlan cserélt gazdát ajándékozással június és augusztus között, míg a szeptember és november közötti mérés szerint 12 943. Budapesten 679-ről 2273-ra nőtt az elajándékozott lakások száma, de látványosan növekedett Vas megyében (113-ról 376-ra) és Csongrádban is (185-ről 570-re). 2009-ben egész évben összesen 24 ezer ingatlant ajándékoztak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint 1,5 milliárd forinttól esik el a költségvetés a szabálymódosítás miatt, az adóhivatal azonban a decemberi adatok hiányában még nem tudott végleges számot mondani - írta a Magyar Nemzet.