Megugrott a lakásajándékozási kedv

lakópark, lakás, ingatlan, ingatlanadó, építkezés
Vágólapra másolva!
Az év utolsó hónapjaiban megugrott az ingatlanajándékozási kedv, ami mögött első sorban az áll, hogy augusztus óta illetékmentes az öröklés és az ajándékozás egyenes ági rokonok között - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A lap az adóhivatal adataira hivatkozva azt írta, hogy a szeptember-novemberi időszakban több mint két és félszer annyi ingatlant ajándékoztak el, mint az azt megelőző három hónapban. A jelenséget arra vezeti vissza, hogy augusztus 16-án életbe lépett a kormány első adócsomagjának az a része, amely lehetővé tette az egyenes ági rokonok közötti öröklés és ajándékozás illetékmentességét.

Az adatok szerint 4970 ingatlan cserélt gazdát ajándékozással június és augusztus között, míg a szeptember és november közötti mérés szerint 12 943. Budapesten 679-ről 2273-ra nőtt az elajándékozott lakások száma, de látványosan növekedett Vas megyében (113-ról 376-ra) és Csongrádban is (185-ről 570-re). 2009-ben egész évben összesen 24 ezer ingatlant ajándékoztak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint 1,5 milliárd forinttól esik el a költségvetés a szabálymódosítás miatt, az adóhivatal azonban a decemberi adatok hiányában még nem tudott végleges számot mondani - írta a Magyar Nemzet.