Csak merész ötletekig jutottak a svájciak a frankcsúcson

Vágólapra másolva!
Az erős frank veszélyt jelent a svájci gazdaságra nézve - ebben ugyan egyetértettek a pénteki, berni gazdasági minicsúcs résztvevői, de abban nem találták meg a közös hangot, hogy mit is kellene tenni. A felvetések között felettébb merészek is szerepeltek, mint például a pénznyomda beindítása, a frank euróval való felváltása és a negatív betéti kamat bevezetése is.
Vágólapra másolva!

"A tárgyalások egyértelműen rámutattak, hogy a helyzet súlyos" - így foglalta össze a svájci frank erejéről rendezett gazdasági minicsúcson elhangzottakat Daniel Lampart, a legnagyobb svájci szakszervezeti szövetség, a Svájci Szakszervezeti Unió (USS) illetékese, aki részt vett a megbeszélésen. "A résztvevők felvetették például a frank euróhoz kötését és a devizaspekuláció visszaszorítását is, de a bankok és a munkaadói szervezetek ellenezték ezeket, így megállapodás nem született" - tette hozzá.

A svájci gazdasági élet és a kormányzati illetékesek egy asztalhoz ültetését egy héttel ezelőtt vetette fel a gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann, miután a frank az euróval szemben egyetlen év alatt 12 százalékot erősödött és tavaly december végén rekordot döntött, akárcsak a dollárral szemben, bár ehhez 5 százalékos erősödés is elég volt. Az erős frank komoly kritikát váltott ki a svájci exportcégekből és munkaadói szervezetekből, amelyek a növekedést és a foglalkoztatottságot féltik a frank szárnyalásától.

"Komoly veszélyt jelent"

A pénteki csúcson valóban nem születtek olyan döntések, amelyek a frankárfolyam emelkedésének megállítását szolgálnák, bár az is igaz, hogy erre egyetlen elemző sem számított - már csak azért sem, mert a frank izmosodásának megállításával már próbálkozott az alpesi ország jegybankja, de több mint 32 milliárd frank elvesztése után felhagyott a nemzetközi piaci folyamatokkal való szembenállással. A svájci jegybank 2009-ben és 2010 elején aktívan tett a frank erősödése ellen, mégpedig úgy, hogy frankot adott el a devizapiacon jellemzően euró ellenében. Ezzel az intervenciós technikával azonban komoly eurótartalékokra tett szert, amelyek értéke a frank erősödésével folyamatosan csökkent. Az értékcsökkenés végül olyan szintet ért el, hogy Svájcban belátták: ezzel az eszközzel a jegybank csak hatalmas mínuszok árán képes gátat szabni a frank erősödésének, és akkor is csak ideiglenesen.

A pénteki csúcson abban egyetértés mutatkozott, hogy a frank szárnyalása elsősorban nem a svájci gazdaság szereplőihez köthető, azt ugyanis mindenek előtt az okozza, hogy az eurózóna országaiban egyik adósságválság éri a másikat, ez pedig a biztonságosnak tartott frank felé irányítja a befektetők figyelmét. "Svájc saját sikerességének áldozata" - foglalták össze a berni minicsúcson. "Amennyiben fennmarad, akkor a frank magas árfolyama az euróval és a dollárral szemben komoly veszélyt jelent a svájci konjunktúrára" - mondta a Swissinfo beszámolója szerint Jean-Daniel Gerber, a gazdasági minisztérium államtitkára, aki szerint kizárólag a svájci jegybanknak van lehetősége ezzel szemben fellépni.

Forrás: Reuters/Ruben Sprich
Eveline Widmer-Schlumpf svájci pénzügyminiszter és Pankraz Freitag, a pénzügyi tanács elnöke

Merész ötletek a gyengébb frankért

Svájci lapértesülések szerint a svájci gazdaságirányításon belül az is felmerült, hogy a pénznyomda beindításával teszik lejtőre a frankot. "Meggyőződésem, hogy lehetőség van a pénzkibocsátás fokozására annak érdekében, hogy egy devizát gyengítsen az állam" - mondta a genfi Tribune de Genéve-nek Bruno Jacquier, az Edmond de Rothschild bankház elemzője, aki rámutatott: a svájci jegybank ezt csinálta 2009 márciusa és decembere között is. A helyzet komolyságát mutatja, hogy akkor még az volt a cél, hogy nehogy 1,50 frank alá menjen az euróárfolyam, miközben pénteken már 1,28 frankot kellett adni a közös uniós pénz egységéért. Tavaly december közepén még 1,31 körül volt a jegyzés, a hónap végére azonban a frank mind a dollárral, mind pedig az euróval szemben rekordot döntött.

A jegybanki mozgásteret jelentősen szűkíti, hogy a franknyomda beindítása veszélyeket is rejt magában: amennyiben nem átmeneti jelenségről van szó, akkor könnyen elszállhatnak az árak a most még az inflációt csak hírből ismerő Svájcban is. A genfi összefoglaló szerint a frank erősödése ellen egyes hangok szerint akár a negatív kamatrátát is be lehetne vezetni, ami azt jelentené, hogy Svájcban megadóztatnák a külföldiek által elhelyezett betéteket, vagyis aki frankban tartaná a pénzét nem csak kamattal nem számolhatna, hanem arra kellene felkészülnie, hogy kevesebbet kap vissza a banktól, mint amennyit betett oda.

A forinttal szemben is szárnyal a frank

A frank az euróval szembeni erősödése miatt a forinttal szemben is sokat nyert, 2010-ben több mint 40 forintot emelkedett az árfolyam. A magyar devizahitelesek nagy része frankban adósodott el, így a magyar gazdaságpolitika szempontjából is kiemelkedő jelentősége van a frankárfolyamnak. "A jelenleginél sokkal szorosabb gazdasági együttműködés kellene ahhoz Svájc és az Európai Unió között, hogy a frankban eladósodott kelet-európai országok érdekeit is figyelembe lehessen venni a frankot érintő döntéseknél" - mondta az [origo]-nak José Corpataux, a Svájci Szakszervezeti Unió főtitkára.


A svájci lapok január első napjaiban kezdtek el cikkezni arról, hogy miképp lehetne megállítani a frank szárnyalását. "Ha meg akarjuk állítani a frank erősödését, ami munkahelyek ezreit szünteti meg, akkor nincs más lehetőség, a frankot az euróhoz kell rögzíteni" - mondta ekkor a svájci szocialista párt egykori elnöke, a hoteltulajdonos Peter Bodenmann a Der Sonntag című lapnak. A svájci kutatóintézet, a KOF igazgatója, Jan-Egbert Sturm is azt mondta, hogy érdemes lenne megfontolni a kurzus rögzítését, Walter Wittmann közgazdász szerinte pedig még ennél is tovább kell menni: ha az erős frank túl nagy károkat okoz a gazdaságnak, akkor egyszerűen fel kell váltani a frankot az euróval.

Már tavaly aggódtak

A svájci gazdaságért és munkahelyekért aggódók már tavaly jelezték, hogy szerintük túlértékelt a frank, a jegybanknak pedig lépnie kellene. Júniusban az USS adott ki erről közleményt, szeptemberben pedig a svájci szakszervezeti szövetség (SGB) szólította fel a nemzeti bankot, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a frank "túlzott erősödése" ellen (az erős frank svájci fogadtatásáról, az exportcégek és a svájci magánszemélyek aggodalmairól ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

"Az erős frank elsősorban a exportiparágakat, azaz a gépipart, az acélipart és a ruhaipart, illetve a turizmust bünteti" - válaszolta az [origo] kérdéseire José Corpataux, az erős franktól 100 ezer munkahelyet féltő USS főtitkára, aki szerint a magas színvonalú termékek, mint például a svájci órák, jóval kevésbé vannak kitéve az erős frank okozta veszélyeknek. Corpataux szerint az is gondot okoz, hogy még nincsenek komoly elemzések arról, hogy miért is ilyen erős a frank, és egyes szakértők szerint az ok nem a tőkeáramlásokban, hanem a származékos piacokon keresendő.