Soha nem látott veszteségre készül a svájci jegybank

Svájci Nemzeti Bank, svájci jegybank, Bern
Vágólapra másolva!
Soha nem látott veszteséggel zárhatja a 2010-es évet a svájci jegybank a frank erősödése és a tartalékok leértékelődése miatt. Újabb intervenciókra egyelőre nincs esély a svájci pénzügyminiszter szerint.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott veszteséggel zárhatta a 2010-es évet a svájci jegybank a frank szárnyalása miatt - jelentette be a központi bank a Bloomberg szerint a hétvégén. A becslések szerint az euróval szembeni árfolyamerősödés miatti veszteség 26 milliárd frankos mínuszt jelentett, amit nagyjából 6 milliárd frankkal ellensúlyozott az aranytartalékok felértékelődése. Az összveszteség, a svájci gazdaság éves kibocsátásának nagyjából 4 százaléka. A részletes tavalyi adatokat március 3-án teszi közzé a bank.

Az idei év első felében a Philipp Hildebrand vezette jegybank a devizapiacon próbálta megállítani a frank erősödését, de a jegybank tavaly júniusban felhagyott az intervenciókkal - eddig azonban a jegybank devizatartaléka több mint négyszeresére, 230 milliárd frank értékűre nőtt a pénzügyi válság során. Decemberre az euróövezet adósságválsága miatt a frank 1,2402-es árfolyamon rekordot döntött az euróval szemben. A frank a múlt héten gyengült a fő devizákkal szemben, az euróval szemben például hét hónapja nem esett ekkorát egy hét alatt.

Nem várható újabb beavatkozás

"A jegybank azt tette a tavalyi intervenciókkal, amit tehetett és amit tennie kellett" - mondta Eveline Widmer-Schlumpf svájci pénzügyminiszter egy interjúban a SonntagsZeitungnak. A miniszter ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy szerinte most nincs itt az ideje egy esetleges újabb beavatkozásnak. "Erre csak abban az esetben lenne szükség, ha deflációs, árcsökkenési veszélyekkel kellene számolni" - tette hozzá. A SonntagsZeitung szerint az erős frank a szerdai kormányülésen is téma lesz.

A frankról pénteken tartottak minicsúcsot Svájcban, és bár a résztvevők abban egyetértettek, hogy az erős árfolyam káros lehet a svájci gazdaságra nézve, de abban nem tudtak megegyezni, hogy mit is lehetne ez ellen tenni. A kormány képviselői már akkor azt hangsúlyozták, hogy a frankárfolyammal kapcsolatban a jegybanknak van lehetősége fellépni, a kormánynak nincs (a minicsúcsról itt olvashat részletesen).

Picit gyengült a frank

Hétfő reggel a svájci frank jegyzése lejjebb volt, mint péntek délután: a forinthoz mért kurzus 214,65 forintról 214,120 forintra csökkent. Az euró árfolyama 40 fillérrel 275,60 forintra változott ezzel párhuzamosan, a dollárkurzus pedig a péntek esti 207 forintról 206,70 forintra ereszkedett. Egy euróért 275,60 forintot kérnek a devizapiacon hétfő reggel negyed nyolckor. A dollár 206,70 forintba, a svájci frank 214,20 forintba kerül. Az eurót 276 forinton jegyezték péntek este hét órakor. A svájci frankért ekkor 214,65 forintot kellett fizetni, míg a dollár jegyzése 207 forintnál járt.