Kína elfogadta a 45 milliárd dolláros amerikai csomagot

Vágólapra másolva!
Kína és az Egyesült Államok egy 45 milliárd dollár értékű kereskedelmi csomagban állapodtak meg szerdán. A több tucat vállalatot érintő szerződéscsomag 235 ezer munkahelyet hozhat létre az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Kína elfogadta az Egyesült Államok kereskedelmi ajánlatát, amely összesen 45 milliárd dollár értékben tartalmaz szerződéseket. Ezek közel fele 200 Boeing kínai megvásárlásához kapcsolódik, összértékük 19 milliárd dollár - írta a Reuters.

Az USA 12 államában 70 vállalat beruházásából 235 ezer munkahely jöhet létre a gyáriparban, vegyiparban, mezőgazdaságban és technológiai iparágakban. A megállapodás értelmében Kína 3 milliárd dollár értékben fektet be kínai vállalkozásokba az Egyesült Államokban.

Kína és az Egyesült Államok között hatalmas kereskedelmi egyensúlytalanság alakult ki az elmúlt években, ami miatt az USA kereskedelmi hiánya hatalmasra nőtt, miközben Kína több ezermilliárd dollárnyi devizatartalékot képzett. A 45 milliárd dollár befektetés jelentősen mérsékli ezt az egyensúlytalanságot az amerikai export élénkítésével. Emellett segít leküzdeni a 10 százalék közelében tartózkodó munkanélküliséget, amelyet a válságból való kibontakozás legnagyobb akadályának tartanak.

A kereskedelmi egyezményt Hu Csin-tao kínai elnök és Barack Obama amerikai elnök találkozóján írták alá, amelyre mindkét fél több nagyvállalatának képviselőjét meghívták. Obama meghívottjai között volt a Microsoft, a Goldman Sachs, a General Electric, a Boeing és a Coca-Cola képviselője.

Obama és Hu Csin-tao a kereskedelmi egyezmény mellett azonban több más témában nem értettek egyet. Obama bírálta a piacgazdaság felé nyitó, de továbbra is egypártrendszerű kommunista országot, amiért nem lép előre az emberi jogok garantálása felé. Ezentúl a kínai árfolyampolitika ügyében sem volt egyetértés: az Egyesült Államok szeretné elérni, hogy Kína hagyja erősödni a mesterségesen gyengén tartott jüant, az azonban erre nem volt hajlandó.