Csaknem egymillióan vannak a banki feketelistán

Vágólapra másolva!
Tavaly december végén mintegy 929 ezer magánszemély szerepelt a BAR-listán, azaz, tartoztak legalább 90 napja a minimálbérnél nagyobb összeggel bankjuknak. Egy rossz adósra két bedőlt hitel jut - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a rossz adósok száma. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR - közismert nevén BAR-lista) szereplő magánszemélyek száma, tavaly december végén elérte a 929 ezret, az egy évvel korábbi 789 ezer után. Csak 2010 utolsó három hónapjában 57 ezer magánszemély került fel a feketelistára.

Az adósok kisebbik része, mintegy 161 ezer ember már rendezte tartozását, ők hamarosan lekerülnek a listáról. Az adatok szerint egy rossz adósra közel két bedőlt kölcsön jut, a rossz hitelek száma 1,767 millió. Ezek közül 374 ezret már rendeztek, de tartós elmaradásban van 1,4 milliónak a törlesztése - írta a Magyar Nemzet. A lapnak szakemberek azt mondták: a lakossági hiteltörlesztésben mutatkozó rossz tendenciák az idei év közepétől javulhatnak.

A lista adatai szerint a vállalkozások jobb helyzetben vannak, mint a lakosság. Tavaly ezerrel csökkent a rossz adósnak minősített cégek száma, így az 178 ezret tett ki. Egy cégre azonban csaknem nyolc bedőlt hitel jut.