Energiakérdésekről tárgyalt Fellegi a visegrádi partnerekkel

Vágólapra másolva!
Energiapolitikai kérdésekről tárgyalt a visegrádi országok szakminisztereivel Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője. Szlovák javaslatra aláírtak egy miniszteri deklarációt is.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a szlovák V4-elnökség alatt tartott találkozón szóba kerültek az energiaellátás-biztonság garantálásának lehetőségei és az észak-déli energiafolyosó aktuális teendői.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország az energetikai rendszereik összekötésével igyekszik stabil energiaellátást biztosítani. A hálózatok összekötésének kérdéseiről tárgyaltak a miniszterek kedden, s várhatóan pénteken írja alá Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök az erről szóló szerződést.

Szijjártó Péter szóvivő szerint arról is megállapodtak a négyek, hogy létrehoznak egy lobbicsoportot, amelynek a feladata az észak-déli folyosó melletti érvelés lesz Brüsszelben.

Fellegi Tamás a minisztérium közleménye szerint azt hangsúlyozta, hogy mind az Energia 2020, illetve az úgynevezett Roadmap 2050 (eddig tartó irányvonal), mind az energiarendszerek összekapcsolása terén szeretne előrelépni a magyar uniós elnökség alatt.

Szlovák javaslatra a négy szakminiszter aláírt egy deklarációt, amelyet Fellegi Tamás "örömmel fogadott" a közlemény szerint. Szerinte a dokumentum aláírásával "erősebb közös hangon szólhatnak majd bele az őket érintő energetikai kérdésekbe uniós szinten". A közleményből nem derült ki, hogy a deklarációnak mi a tartalma.