Kilenc évet kapott Bulgária egykori futball- és acélkirálya

Vágólapra másolva!
Kilenc év börtönre ítélték sikkasztásért a legnagyobb bolgár futballklub korábbi elnökét, aki Bulgária legnagyobb acélművének élén is állt.
Vágólapra másolva!

Kilencéves börtönbüntetésre ítélte sikkasztásért egy szófiai bíróság Alekszander Tomovot, a CSKA Szófia futballklub egykori elnökét, a kremikovci acélmű egykori vezérigazgatóját - közölte a bolgár Novinite.com híroldal.

A vád 15 évet kért Tomovra, aki a Finmetals-vezér Bozsko Bonevvel, a CSKA-vezérigazgató Alekszander Garibovval, és az acélmű igazgatóságában dolgozó Ivan Ivanovval állt a bíróság előtt.

Tomovot okirathamisításért és sikkasztásért ítélték el, és Ivanov is kilencéves börtönbüntetést kapott azért, mert több mint 7 millió euró értékben szereztek meg ingatlanokat az általuk vezetett acélműtól (Garibovot és Bonevet felmentették). Az ügyészség eredetileg azzal gyanúsította a vádlottakat, hogy 29 millió eurót sikasztottak az acélműtől, illetve további 5 millió eurót a futballklubtól, de ebből csak 7 millió eurónyit ismert el a bíróság az acélmű, illetve 3,5 millió eurót a futballklub oldaláról.

Az ítélet szerint az elsikkasztott ingatlanokat arra használta fel Tomov, hogy ezzel fizesse ki Vaszil Bozskovot, aki egyike a leggazdagabb bolgároknak a Sofia Echo tudósítása szerint.

Tomov az acélmű és a CSKA Szófia irányítását is 2005 szeptemberében vette át, amikor még mind a kettő a Mittal tulajdonában volt. A futballklub később tulajdonost cserélt, az acélmű pedig csődbe ment. Tomov mindvégig tagadta a sikkasztást.