Délutánra leapadt a tömeg a Fiumei úti nyugdíjközpontban

Magánnyugdíjpénztár, kormányablak, nyugdíj, Nyugdíjbiztosítási Főfelügyelőség, Fiumei út
Vágólapra másolva!
Bár csütörtök délután is sokan voltak, de hamar el lehetett intézni a nyugdíjpénztári tagság fenntartását a nyugdíjbiztosító legnagyobb budapesti kirendeltségén, ahol délelőtt még nagy tömeg volt a biztonsági őr beszámolója szerint.
Vágólapra másolva!

"Kevesebb, mint húsz perc alatt végez egy-egy ügyfél, ennyi időre volt szüksége annak a pénztártagnak is, aki kétszer húzott sorszámot, mert az első sorszám hívásánál elbambult" - számolt be az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság budapesti, Fiumei úton lévő kirendeltségén szerzett csütörtöki tapasztalatairól az [origo] tudósítója.

Csütörtökön 15 óra körül a teremben hatvan-hetven ember tartózkodott egyszerre, az emberek pedig gyorsan váltották egymást. A biztonsági őr munkatársunknak azt mondta: délelőtt jóval többen voltak, azt már "tömegnek lehetett nevezni".

A pénztári tagság fenntartásáról nyilatkozó embereknek kedden sem kelllett sokat várniuk, az [origo] tapasztalatai szerint az ügyfélszolgálatokon negyed óránál nem kellett többet várni, de érezhetően többen voltak, mint a hónap elején. Az [origo]-nak nyilatkozók közül volt, aki azért várt idáig a nyilatkozattal, mert eddig nem ért rá, de többen azt mondták, hogy nehezen született meg a döntés, és ezért nem jöttek korábban.

Az országban 38 hely közül választhat az, aki fenn akarja tartani a magán-nyugdíjpénztári tagságát. Aki maradni akar, annak január 31-ig, azaz hétfőig személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság egyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál. A szabályok szerint a magán-nyugdííjpénztári tagnak magával kell vinnie a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját és a TAJ-kártyáját a nyilatkozattételhez.

Aki nem akar maradni, annak nem kell személyesen megjelennie, mivel nyilatkozattétel nélkül a tagsága automatikusan megszűnik március elsejével. Arról azonban mindenkinek írásban kell rendelkeznie, hogy mi legyen a neki járó úgynevezett reálhozammal, vagyis a hozam inflációval csökkentett értékével, illetve a tagdíjkiegészítéssel. Ezt felveheti egy összegben, vagy önkéntes, kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárba utalhatja, vagy kérheti, hogy az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára utalják át a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz.

Eddig az állami nyugdíjrendszerbe átlépők közül több mint tízezren adtak le olyan nyilatkozatot egy ezek begyűjtésére vállalkozó szakszervezetnél, amelyben azt állítják, hogy kényszerből térnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A nyilatkozók abban bíznak, hogy a kormány a pénztári törvény visszavonására vagy módosítására kényszerül, az okirat ekkor ugyanis segíthet a jogviszony visszaállításában.