Vágólapra másolva!
Átmeneti adóból származó bevételekből fedezik a pusztító árvíz utáni újjáépítés 5,6 milliárd amerikai dollárra becsült költségét Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

Ausztrália miniszterelnöke, Julia Gillard bejelentette, hogy új adót vetnek ki az országban, hogy finanszírozni tudják az árvizek utáni újjáépítés 5,6 milliárd amerikai dollárra becsült költségét.

Az adót a tervek szerint július 1-től kell majd fizetni egy éven át - írja a BBC. Az új adó 0,5 százalékos lesz az 50 ezer és 100 ezer ausztrál dollárt keresőknél, és 1 százalékos azoknál, akik többet keresnek, mint évi 100 ezer ausztrál dollár. Azok, akiket az áradás közvetlenül érintett, mentesülnek a plusz adó megfizetése alól.

Az ausztrál pénzügyi tárca előzetes becslése szerint az ország gazdasági növekedése ebben a pénzügyi évben fél százalékponttal kisebb lesz a korábban várnál az áradások miatt. A legnagyobb károk a mezőgazdaságban, a bányaiparban és a közlekedési infrastruktúrában keletkeztek, a lakosság saját kárát nem számítva.

A BBC ausztrál tudósítója szerint Julia Gillard miniszterelnököt sok kritika érte, mondván nem megfelelően kezeli az árvíz által okozott katasztrófahelyzetet, egy sikeres újjáépítési program azonban sokat javíthat megítélésén.