A német dioxinbotrány miatt fogyott ki a disznóburgerből a McDonald's

Vágólapra másolva!
A németországi dioxinbotrány miatt bevezetett sertéshús-korlátozások miatt tűnt el átmenetileg a disznóhúsból készült burger a McDonald's-ból. A cég közölte, hogy nem német beszállítót kerestek. A Tesco és a Lidl 40-40 húskészítményt vett le a polcairól.
Vágólapra másolva!

Másik sertéshús-beszállítót keresett a magyarországi McDonald's-hálózat a németországi dioxinbotrány miatt, ezért tűntek el a gyorséttermekből átmenetileg a disznóhúsból készült burgerek - derül ki a McDonald's közleményéből.

Február 28-áig az országos főállatorvos utasítására korlátozzák a Németországból származó sertéshús hazai forgalmazását. Eszerint csak akkor kerülhet forgalomba német sertéshús, ha azt bevizsgálták magyarországi hatósági laboratóriumban. A vizsgálatot minden forgalmazó saját költségén köteles elvégeztetni.

A McDonald's közleménye szerint a cég a főállatorvos utasítását követve ideiglenesen felfüggesztette a sertéshúsból készült termékei forgalmazását, mert a hús Németországból származott. A magyar hatósági vizsgálatot azért nem végeztetik el, mert az több hetet venne igénybe, addigra lejárna a húsok minőségmegőrzési ideje. Amíg a határozat érvényben van - azaz február végéig - a McDonald's más forrásból szerzi be a disznóhúst, és az átállás átmeneti készlethiányt eredményezett a közlemény szerint. A készletek pótlása folyamatban van.

Az m1 híradójának információi szerint a dioxinbotrány miatti sertéshús-forgalmazási tilalom nem csak a gyorsétteremláncot, hanem két nagy áruházláncot is érint. A Tesco és a Lidl polcairól a korlátozás miatt átmenetileg levettek 40-40 sertéshúskészítményt.

Fazekas Sándor agrárminiszter határozott arról, hogy a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshúst és húskészítményt be kell jelenteni a hatóságoknál. Január elején több ezer csirkefarmot zárattak be Németországban dioxin-mérgezés gyanúja miatt, majd később sertéshúsokban is találtak dioxint.

A dioxinbotrány az után pattant ki, hogy egy észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepére került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. A takarmányban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. Óvintézkedésként 4709 gazdaságot ideiglenesen bezárattak. A gyanús tojásokból külföldre is került, de a vizsgálatok szerint a magyar boltokba nem jutott a dioxinnal szennyezett tojásokból, és a húsok vizsgálata is negatív lett.