Élettársaknak is járna a családi adókedvezmény

Vágólapra másolva!
A jövőben az élettársi kapcsolatban élők is élhetnek majd a családi kedvezménnyel - az adótörvény módosításán már dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban.
Vágólapra másolva!

2011. január elsején családi adózás lépett életbe Magyarországon. Az új személyi jövedelemadó rendszer egyben szemléletváltás is, hiszen az állam a gyermek, illetve az eltartott neveléséhez, gondozásához szükséges jövedelmet a családnál hagyja - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban még igazságosabbá kívánja tenni a családi adózást. Jelenleg ugyanis, ha a szülők elváltak, és egyikőjük, vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fent, akkor az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szándéka az, hogy ezeknek a családoknak is lehetővé tegye a családi adózást, ezért már dolgoznak az adótörvényt érintő módosításon - zárul a közlemény.

A 2011-es adószabályok biztosította családi adókedvezményt nem minden jövedelmi kategóriában lehet teljesen kihasználni, a maximális kedvezményhez szükség van arra, hogy a család jövedelme elérjen egy bizonyos szintet. Ha ennél alacsonyabb összegű jövedelmet kap a család, akkor akár rosszabbul is járhat, mint 2010-ben, mivel az adójáváírás csökkenését mindenképp el kell viselnie. Hogy ki, milyen mértékben tud élni az adókedvezménnyel, erről itt olvashat bővebben.