Magyarországon is benzindrágulással fenyeget az egyiptomi forrongás

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi politikai forrongás miatt 2008 óta nem látott szintre emelkedett az olajár, a forint pedig lejtőre került a dollárral szemben, ami könnyen további üzemanyagdrágulást okozhat Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

Száz dollárt is elkértek pénteken egy hirdó Brent-olajért Londonban, az áremelkedést a vártnál jobb amerikai GDP-adat, illetve az egyiptomi zavargások váltották ki. A Brent pénteki záróára 99,63 dollár volt, ami 2,1 szézalékos emelkedésnek felelt meg és a legmagasabb érték 2008 óta. Az amerikai könnyűolajjal ezzel szemben "csak" 89,73 dolláron kereskedtek, ami azonban több mint 4 százalékos drágulást jelentett.

A két olajár közötti rést az okozza, hogy az amerikai olajfajtából jelentős tartalékok halomozódtak fel Oklahomában. A mostani, 12 dolláros differencia az eddigi legnagyobb.

A Financial Times elemzése szerint Egyiptomnak annak ellenére nagy a jelentősége az olajár szempontjából, hogy az ország nem jelentős termelő. Egyiptom jelentőségét az adja, hogy a Szuezi-csatorna és az egyiptomi csővezetékek miatt fontos szállítási útvonalak mennek át az országon, a Közel-Kelet olaja ugyanis így jut el Európába.

A csatorna, illetve a vezetékek esetleges lezárása azt jelentené, hogy az olajnak Dél-Afrika fele kellene kerülnie, ami csaknem 10 ezer kilométerrel hosszabb szállítási útvonalat jelentene. Az ameriai energiaügyi minisztérium adatai szerint a két útvonalon napi 2,1 millió hordó olajat szállítanak.

A Financial Times szerint az olajpiaci kereskedők attól is tartnak, hogy az egyiptomi események esetleg más régióbeli országra is átterjednek, a fő rizikó a nagy termelő Szaud-Arábia.

Az olajár az egyik legfontosabb tényező a magyarországi üzemanyagárak alakulása szempontjából is, az adószabályokon túl a forint árfolyamváltozásának van még hasonló jelentősége. A jelenlegi piaci trendek alapján könnyen tovább emelkedhetnek a már most is rekordközelben levő üzemanyagárak, az olaj drágulása mellett ugyanis a piaci bizonytalanság a forintot is lejtőre tette, mégpedig nem is annyira az euróval, hanem az olajpiaci szempontból fontos dollárral és a svájci frankkal szemben.

Jelenleg a benzin átlagára 363-364 forint, a gázolajé pedig 359 forint.