Elenyésző az egyiptomi tőke Magyarországon

Vágólapra másolva!
Csupán néhány olyan releváns forgalmú társaság működik Magyarországon, amely jelölten egyiptomi, illetve tunéziai tőkével működik. Kihathat viszont a helyzet a tavaly bejelentett egyiptomi-magyar közös cégre, valamint a néhány napja tető alá hozott kétoldalú üzleti egyezményekre - olvasható a gazdasag.hu elemzésében.
Vágólapra másolva!

Öt olyan társaságot tartalmaz az Opten céginformációs rendszere, amely vállaltan egyiptomi részvétellel működik és 2009-ben 50 millió forint feletti árbevételt ért el. Ezek közül a legnagyobb forgalmú a mezőgazdasági gép és berendezés kereskedelmével foglalkozó Ganzegyt Kereskedelmi Kft., amely 2009-ben 624 millió forint árbevélt ért el. E mellett egy hatvani patikát találunk 366 millió forint árbevétellel, egy bútor és szőnyeg nagykerrel foglalkozó társaságot 89 milliós forgalommal, továbbá két 50 milliós céget, egy utaztató és egy könyvelővállalatot.

Tunéziai részvétellel, hasonló árbevétellel csupán kettő van bejelentve Magyarországon. A Best Reisen Kft. és a Medina Tours Kft. hasonló tulajdoni szerkezettel működik, mindkettőnek ugyanaz a két magánszemély a tulajdonosa. A nagyok mellett sok kisebb forgalmú, egyiptomi és tunéziai részvétellel működő társaság van bejegyezve hazánkban.

Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök tavaly februárban tette le az alapkövét annak az egyiptomi-magyar vegyesvállalatnak, amely egyszer használatos infúziós készülék gyártására készült egy Kairó melletti településen. A közös vállalat 60 százalékos tulajdonosa a korábbi hírek szerint a debreceni székhelyű Dispomedicor Zrt. A Dispo Amecor alapkőletétele óta keveset hallani a közös szerzeményről, a társaság honlapján nem esik szó az egyiptomi leányvállalatról. Az egyszer használatos orvosi eszközök gyártója főleg exportra termel. A társaság tulajdonosa Nagy Antal.

Az eddigi tapasztalatok alapján a magyar vállalatoknak vasútvonalak tervezésében, azok jelző- és biztosítóberendezésekkel való ellátásában, vasúti gördülőanyag részegységek kooperációs gyártásában, szivattyútelepek létesítésében, mezőgazdasági projektek (állattenyésztési telepek, malmok, gabonasilók) kivitelezésében van lehetőségük tartós gazdasági együttműködésre.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete vett részt a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, ahol az együttműködés lehetséges területei között említette a vasútépítést, a vízgazdálkodást, a környezet- és egészségipart. A miniszterelnök a tudósítások szerint azt mondta, hogy nem tud olyan dolgot mondani, amiért Magyarország ne működne együtt Egyiptommal. Konkrét megállapodások is születtek a rendezvényen: távközléssel és villamos energiával kapcsolatos eszközök, vezetékek föld alá süllyesztéséről, illetve egy speciálisan magyar víztisztító telep létesítéséről állapodtak meg a két országot képviselő cégvezetők.

Jelentős a magyar külkereskedelmi aktívum

A legfrissebb adatok szerint mintegy 10 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem értéke. Euróban számolva tavaly január-októberben az Egyiptomba irányuló magyar kivitel 79,3 millió eurót tett ki, az onnan származó import ezzel szemben 5,2 milliót. Magyar szempontból az export 11, az import 9,1 százalékos bővülést mutatott a KSH szrnt eben az időszakban ez előző év hasonló időszakához képest. A magyar-egyiptomi kereskedelmi forgalomra hagyományosan magyar aktívum jellemző, a gépek, gépipari berendezések kivitelének köszönhetően. Mobiltelefon szállításaink 2005-től ugrásszerűen emelkedtek (a 2007. évi 271 millió dolláros exportból 201 millió dollárt e termék jelentette). További jelentős kiviteli cikkek a fényforrás export, a papírfeldolgozó gépek, a gyógyszer, a PVC, a növényvédő szerek és a hullám alappapír kivitele. A magyar behozatal értéke 2007-ben közel 32 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. Elsősorban nyersgyapotot és pamutfonalat, nyers lent és lenfonalat, valamint szőnyeget vásárolunk.