Újabb szigorításokat várnak a jegybanktól londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a Magyar Nemzeti Banknak rögzítenie kell az inflációs várakozásokat, ezért ütemesen folytatódni fog a jegybank szigorítási ciklusa. A Morgan Stanleynél 6,75 százalékos MNB-kamattetőzést jósolnak.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének és a testület összetételének várható változása után is ütemesen folytatódni fog a magyar jegybank szigorítási ciklusa - közölte hétfői piaci elemzésében a londoni Morgan Stanley.

Az elemzők a felzárkózó európai térség pénzügy-politikai kilátásairól összeállított tanulmányukban azt írták, hogy "furcsának tűnhet" az MNB döntése a szigorítási ciklus megkezdéséről a még mindig enyhe maginflációs dinamika, a gazdaságban érvényesülő, továbbra is széles negatív kibocsátási rés és a változatlanul gyenge gazdasági teljesítmény közepette.

A szigorítások fő oka az elemzők szerint az, hogy rögzíteni kell az inflációs várakozásokat. A magyar jegybank attól tarthat, hogy ha nem lép, akkor az élelmiszer- és energiaszektorból eredő inflációs sokkok hatással lesznek a béremelési megállapodásokra - vélekedtek a Morgan Stanley szakértői, 6,75 százalékos idei MNB-kamattetőzést jósolva. A jegybank a múlt héten hétfőn 25 bázisponttal, 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot (erről itt olvashat bővebben).