Többet kell fizetni az áramért február 1-jétől

Transzformátor-állomás a pécsi Vadász utcában A Baranya Megyei Bíróság kamatokkal együtt összesen 103 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t, áramszolgáltató, trafó
Vágólapra másolva!
Drágább lesz az áram február elsejétől minden magyar háztartásban - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletből. Egy átlagos fogyasztású család áramköltsége éves szinten 2000-2500 forinttal emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Február elsejétől drágul az áram valamennyi hazai háztartásban - derül ki a Magyar Közlöny január 31-i számában megjelent miniszteri rendeletből. A rendelet szerint a "piaci alapú villamosenergia-beszerzés 2011-es országos összehasonlító ára" 17,17 forint/kWh lesz, szemben az eddigi 15,97 forint/kWh árral, vagyis az egyetemes szolgáltatók ennyivel drágábban veszik majd az áramot az MVM-től. Az összehasonlító ár az árambeszerzés elismert költségeire vonatkozik.

Az egyik szolgáltató magát megnevezni nem kívánó illetékese az [origo] kérdésére azt mondta, a fogyasztók számára - szolgáltatóként némileg eltérő mértékben - kilowattóránként 1,5-1,6 forint körüli mértékben, vagyis 4-5 százalékkal emelkedik az ár. Egy átlagos magyar háztartás áramfogyasztása forrásunk szerint nagyjából évi 1500 kilowattóra, vagyis ez alapján éves szinten 2000-2500 forinttal lesz magasabb a számla egy ilyen fogyasztó számára.

Az energiapolitikáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - mely előzetesen egyáltalán nem kommunikálta az áremelést - ugyanakkor azt írta kedd este hat óra előtt kiadott közleményében, hogy egy "átlagos fogyasztó" éves többletkiadása 3700 forint lesz. A minisztérium nem részletezte, mi kell érteni "átlagos fogyasztó" alatt.

"Az összehasonlító ár mostani megemelése számunkra is váratlan volt, bár az MVM-mel folytatott decemberi tárgyalásokon körvonalazódott már. Azt hittük, a kormány valahogy az utolsó pillanatban megakadályozza majd. Mindenesetre ilyen még nem nagyon volt, hogy a Magyar Energia Hivatal terjessze föl az áremelési kérelmet" - mondta forrásunk.

Az áramárról szóló rendeletet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jegyzi. A rendelet szabályozza az egyetemes szolgáltatók által alkalmazható árréseket is, eszerint az EDF és a Démász esetében ez 1,79, az E.On esetében 1,99, az Elmű esetében 1,90, az Émász esetében pedig 2,02 forint kilowattóránként. Az árrés eddig egységes volt, a változtatás mögött az a megfontolás áll, hogy az eltérő földrajzi elhelyezkedésű fogyasztókat kiszolgáló szolgáltatók fajlagos költségei különbözőek.

A rendelet szerint, ha az egyetemes szolgáltató január 1-jére vonatkozó árváltoztatási javaslatot kíván tenni, akkor azt a megelőző év november 10-ig nyújthatja be a Magyar Energia Hivatalnak. A szolgáltató az árváltoztatási javaslatában az árváltoztatással érintett évre általa becsült beszerzési és értékesítési adatokat köteles alapul venni. Ha az egyetemes szolgáltató július 1-re vonatkozó árváltoztatási javaslatot kíván tenni, akkor azt május 10-ig nyújthatja be a MEH-nek.