Az ombudsman vizsgálja a nyugdíjkasszák kampányköltéseit

Vágólapra másolva!
Soron kívül vizsgálja az adatvédelmi biztos, hogy közérdekű adatok-e a magánnyugdíjpénztárak önreklámozásra fordított kiadásai - írja a Magyar Nemzet. A Financial Times írása szerint "zűrös és ellentmondásos" véget ért a 13 évvel ezelőtti indulásakor még úttörőként dicsért átalakítás.
Vágólapra másolva!

Soron kívül vizsgálja Jóri András adatvédelmi ombudsman, hogy közérdekű adatnak minősül-e, mennyit költöttek reklámra a tagok által befizetett pénzekből a hazai nyugdíjkasszák - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

Jóri András hivatalában a lap érdeklődésére azt közölték, hogy mivel több millió embert érintő ügyről van szó, az adatvédelmi biztos rövidesen kialakítja álláspontját. Révész Balázs, a vizsgálati főosztály helyettes vezetője azt is mondta, hogy a vizsgálat lefolytatásának ideje attól is függ, hogy az adatvédelmi biztos "házon belül" meg tudja-e hozni a döntést, vagy meg kell keresnie a Stabilitás Pénztárszövetséget.

A Magyar Nemzet korábban azt kérte az ombudsmantól, vizsgálja meg, hogy közérdekű adatnak minősül-e, hogy a november vége óta tartó magán-nyugdíjpénztári reklámkampányt kinek a pénzéből fizette a pénztárszövetség. Az írás szerint ez elérheti a kétszázmillió forintot is.

"Kösz, de nem"

Mintegy 102 ezer magyar "kösz, de nem"-mel válaszolt a kormánynak - írja a Financial Times felzárkózó piaci blogrovatában hétfő este Stefan Wagstyl, aki a magyarországi magánnyugdíjpénztárak helyzetéről és valószínű jövőjéről közölt írást hétfő este. A maradók száma az írás szerint messze elmarad a magán-nyugdíjpénztári szektor által remélt 300 ezertől, viszont több a kormány előzetes jóslataiban szereplő 70-75 ezernél.

A Financial Times szerint "zűrös és ellentmondásos" véget ért a 13 évvel ezelőtti indulásakor még úttörő erőfeszítésként dicsért átalakítás, amelynek célja a tőkealapú második pillér megteremtése volt, csökkentendő az állami ellenőrzésű első pillér terheit.

Az írás szerint az államháztartási hiány ellenőrzés alatt tartásáért vívott küzdelmében - amelyet a második pillér okozta állami költségek elismerésére nem hajlandó EU szoros figyelemmel kísér - Orbán végül átvágta a gordiuszi csomót.

Samu János, a Concorde közgazdásza a Financial Times idézete szerint azt mondta, hogy a cég becslései szerint az a 102 ezer ember, aki a maradás mellett döntött, magasabb jövedelmű és régi tagja az alapoknak, így a teljes vagyon "aránytalan hányadát", akár a 10 százalékát birtokolják. A Financial Times szerint a helyi tőkepiacok óhatatlanul megszenvedik majd a rendelkezésre álló likviditás csökkenését.