Rendelet szabályozza majd, hogy mi számít magyar élelmiszernek

Vágólapra másolva!
A tervek szerint az számít magyar terméknek, amelyben nem használnak fel öt százaléknál több külföldről származó anyagot. Az erről szóló jogszabályt hamarosan aláírhatják.
Vágólapra másolva!

Miniszteri rendeletben szabályozzák, hogy mi számít magyar élelmiszernek. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára példaként említette, hogy az nevezhető majd száz százalékban magyar terméknek, amelyben legfeljebb öt százalék külföldről származó anyagot használnak a feldolgozás során. Az is benne lesz a jogszabályban, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos és prémium termékeknek.

Kardeván Endre elmondta, hogy a rendelettervezet már túl van az egyeztetésen. Ha nem kell uniós jóváhagyásra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják, ha viszont szükség van az uniós nofitikációra, akkor az eljárás 3 hónapig eltarthat.

Kardeván Endre arról is beszélt, hogy a hungarikumokról szóló törvénytervezethez beérkezett észrevételeket most dolgozzák fel, a dokumentumot várhatóan az első félévben a parlament elé terjesztik.

Az államtitkár aláhúzta, a kormány programjában is szerepel annak elérése, hogy minél több magyar árut vásároljanak itthon, és a hozzáadott érték az országban maradjon. Szerinte a magyar termékek iránti fogyasztói tudatosság növelése fontos, mert jelenleg inkább az árat nézik a vásárlók. A legutóbbi német dioxinszennyezés esete is rámutatott arra, hogy legjobb védekezése ilyen esetekben a hazai termékek vásárlása.